Halburger házi buciban – nem csak ínyenceknek

Aki szívesen eszik halat és szereti a street food ételeket, annak ez fekete sügérből készült halas burger tuti befutó lesz a hétvégre. Próbáljátok ki ti is!

Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Halburger házi buciban

Hozzávalók:

A bucihoz:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl meleg víz
  • 2 csipet cukor
  • 3 tk só
  • 1 db tojás
  • 50 g vaj+ kis olvasztott vaj

A lekenéshez:

  • tojássárgája
  • szezámmag

A halpogácsához:

  • 600 g fekete sügér, darálva
  • 2 szál újhagyma, durvára vágva
  • 1 db tojás
  • 1 dl habtejszín
  • friss tárkony, durvára vágva
  • friss petrezselyem, apróra vágva
  • ½ citrom leve
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • só, bors

A majonézhez:

  • 4 tojássárgája
  • 50 ml dió olaj
  • 350 g szőlőmagolaj
  • 1,5 tk dijoni mustár
  • 3 tk citromlé
  • csemegeuborka, apró kockákra vágva
  • 1 tk só

Egyéb:

  • lilakáposzta
  • spenót levél

Elkészítés:

Buci:

A lisztet összekeverjük, a közepébe kis fészket alakítunk ki. Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a meglangyosított tejet. 15 perc alatt hagyjuk felfutni az élesztőt. Hozzáadjuk a vizet, a felolvasztott vajat, a tojást és a sót. Jól kidagasztjuk a tésztát. 1 órán át meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen átgyúrjuk. 60 g-os zsömléket formázunk belőle és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, nem túl szorosan mert megnőnek. Lekenjük elkevert tojássárgájával. Megszórjuk szezámmaggal. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Halpogácsa:

Az összetevőket egy tálba tesszük és jól összegyúrjuk, majd kis pogácsákat formázunk belőlük. Egy serpenyőben felhevítünk egy kevés zsiradékot, majd a pogácsákat aranybarnára sütjük benne. Papírtörlőre szedjük és hagyjuk lecsepegni róla a felesleges zsiradékot.

Majonéz:

A tojássárgákat egy kézi habverő segítségével elkezdjük kikeverni úgy, hogy nagyon apránként csurgatjuk hozzá az olajakat. Ha elértük a majonéz állagot, facsarjunk hozzá kb. 3 teáskanál citromlevet, sózzuk és keverjünk hozzá egy kis tálka kockára vágott csemegeuborkát és egy kevés mustárt.

Halburger:

A bucikat vágjuk félbe, kenjük meg házi majonézzel, ezt követően tegyük bele a reszelt lilakáposztát, a spenótot, végül pedig tálaljuk.

Fotók: Marton Adrienn

Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!