Krémes-sajtos polenta csillagformában - A gyerkőcök imádni fogják!

Mindig azon tűnődtem, hogy miért csak a karácsonyi sütik formája lehet angyal, csillag vagy fenyőfa alakú, ha közelednek az ünnepek. Éppen ezért most egy olyan receptet hoztam Nektek, ahol a köret kap díszes köntöst, így egy főétel is az asztal dísze lehet a karácsonyi vacsorák alkalmával.
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Krémes-sajtos polenta, díszes, ünnepi köntösben
Hozzávalók
- 125 g kukoricadara
- tej 4:1 arányban a kukoricadarához képest
- 2 ek. vaj
- só ízlés szerint
- kis marék reszelt parmezán
- díszítésnek parmezán forgács
- olíva olaj (kisütéshez)
Elkészítés
Lépésről lépésre
Polenta kruton:
1. A vizet, a sóval és egy evőkanálnyi kukoricadarával felforraljuk (ezzel megelőzhető a csomósodás). Mérsékeljük a lángot és a többi kukoricadarát lassan beleöntjük a gyöngyöző vízbe. 35-40 percig főzzük, folyamatos kevergetés mellett. Ahogy sűrűsödik a polenta, egyre nehezebb keverni. Ha kész, levesszük a tűzről. Végül belekeverjük a vajat, majd a reszelt parmezánt is. Ízlés szerint sózzuk.
2. Egy 15x20 cm-es (vagy hasonló méretű) tepsibe, vagy tálba (akár műanyag edénybe) beleöntjük a forró kását. Néhány percig eltart, míg a polenta elnyeri végső állagát. Ekkor letakarva 2 órán keresztül a hűtőben pihentetjük. Amikor lehűlt, vegyük ki a tárolóból és vágjunk csillagformákat a masszából. Lehet így is fogyasztani, vagy olajban kisütni. Mielőtt azonban az olajban kisütjük, mindenképp itassuk fel papírral a felesleges nedvességet róla. Forró olajba beletesszük a polenta kockákat és 3-3 percig pirítjuk mindkét oldalát.
Tipp:
Tálaláskor parmezán sajtot forgácsolunk a tetejére és koktél paradicsommal díszítjük. Bazsalikomlevéllel tálaljuk.
Még több különleges, ünnepi receptért lapozz tovább!































