Elronthatatlan gratin recept, háromféle burgonyából
A burgonyából készült ételeket általában nagyon nehéz elrontani. Ráadásul nagyon könnyen készíthetünk ebből az alapanyagból kreatív és finom ételeket. Aki egy kis különlegességre vágyik, az próbálja ki ezt a sajtos gratint lila,-édes, valamint sima burgonya kombinálásával.
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Elronthatatlan gratin háromféle burgonyából
Hozzávalók 4 személyre:
- 1-2 dl tej
- friss kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db édesburgonya
- 2 db burgonya
- 5 db lilaburgonya
- 2-3 dl zsíros tejszín
- 8-10 dkg vaj
- só, bors
- zsemlemorzsa
- szerecsendió
- 15 dkg gouda vagy trappista sajt
Az öntött salátához:
- 1 fej szívsaláta
- 5 dkg szárazkolbász
- 5-10 dkg bacon
- 1 ek fehérborecet
- 1 ek cukor
Elkészítés
1. A burgonyákat sós vízben megfőzzük, majd a burgonyákat megszabadítjuk a héjuktól és mindegyiket karikákra szeleteljük.
2. Egy tálban elkeverjük a tejszínt kevés sóval, egy kis reszelt szerecsendióval, valamint fokhagymával, friss kakukkfűvel és borssal.
3. Egy tűzálló tálat bekenünk fokhagymával és ezután vajjal, majd meghintjük zsemlemorzsával. Ezt követően, körberakjuk a burgonyaszeletekkel úgy, hogy csak félig fedjék egymást, meglocsoljuk a tejszínes öntettel és addig folytatjuk a burgonyák rétegezését, amíg a tál tetejéig nem jutunk. A burgonyák tetejét megszórjuk frissen reszelt sajttal és 180 fokon aranybarnára sütjük.
4. A salátához csíkokra szeleteljük a bacont, a kolbászt pedig apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben megpirítjuk őket. A legvégén megszórjuk egy kevés cukorral és pici fehérborecetet öntünk rá. A szívsalátát cikkekre vágjuk, és még melegen rákanalazzuk a pirított bacont és kolbászt. Ha kellő képpen kihűlt a gratinunk, felszeleteljük és ezzel a finom salátával tálaljuk. Jó étvágyat!