Elronthatatlan gratin recept, háromféle burgonyából

A burgonyából készült ételeket általában nagyon nehéz elrontani. Ráadásul nagyon könnyen készíthetünk ebből az alapanyagból kreatív és finom ételeket. Aki egy kis különlegességre vágyik, az próbálja ki ezt a sajtos gratint lila,-édes, valamint sima burgonya kombinálásával.
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Elronthatatlan gratin háromféle burgonyából
Hozzávalók 4 személyre:
- 1-2 dl tej
- friss kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db édesburgonya
- 2 db burgonya
- 5 db lilaburgonya
- 2-3 dl zsíros tejszín
- 8-10 dkg vaj
- só, bors
- zsemlemorzsa
- szerecsendió
- 15 dkg gouda vagy trappista sajt
Az öntött salátához:
- 1 fej szívsaláta
- 5 dkg szárazkolbász
- 5-10 dkg bacon
- 1 ek fehérborecet
- 1 ek cukor
Elkészítés
1. A burgonyákat sós vízben megfőzzük, majd a burgonyákat megszabadítjuk a héjuktól és mindegyiket karikákra szeleteljük.
2. Egy tálban elkeverjük a tejszínt kevés sóval, egy kis reszelt szerecsendióval, valamint fokhagymával, friss kakukkfűvel és borssal.
3. Egy tűzálló tálat bekenünk fokhagymával és ezután vajjal, majd meghintjük zsemlemorzsával. Ezt követően, körberakjuk a burgonyaszeletekkel úgy, hogy csak félig fedjék egymást, meglocsoljuk a tejszínes öntettel és addig folytatjuk a burgonyák rétegezését, amíg a tál tetejéig nem jutunk. A burgonyák tetejét megszórjuk frissen reszelt sajttal és 180 fokon aranybarnára sütjük.
4. A salátához csíkokra szeleteljük a bacont, a kolbászt pedig apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben megpirítjuk őket. A legvégén megszórjuk egy kevés cukorral és pici fehérborecetet öntünk rá. A szívsalátát cikkekre vágjuk, és még melegen rákanalazzuk a pirított bacont és kolbászt. Ha kellő képpen kihűlt a gratinunk, felszeleteljük és ezzel a finom salátával tálaljuk. Jó étvágyat!



























