Citromos-málnás sütemény - Tej-, cukor- és gluténmentes recept
Férjem anyukájáról már meséltem nektek előző blogbejegyzéseimben. Azt viszont nem meséltem még, hogy ő, bár Ukrajnából származik, már nagyon régóta Vácott él. Ott hatalmas kertjük van, amiben épp most a málna érik. Amikor azt mondta előző hétvégén, hogy látogassuk meg őt Vácon és segítsünk leszedni a málnát, akkor még nem sejtettem, hogy olyan málnamennyiség van a kertjükben, hogy szerintem egész Budapestnek elég lenne a szezonra és még fagyaszthatnának is belőle. Egésznapos málnaszüretünk után komoly fejtörést jelentett, hogy mit csináljak ebből a hatalmas mennyiségből. Készítettem belőle málnalevest, málnás limonádét, málna befőttet, de legutóbb a család örömére sütöttem egy málnás sütit is. Nagyon könnyed, bár laktató, liszt- és tejmentes finomság. A családomnak nagyon ízlett. Próbáljátok ki Ti is!
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Citromos-málnás tej-, finomított cukor- és gluténmentes sütemény
Elkészítés: 50 perc
Előkészítés: 20 perc
Mennyiség: 12-14 szelet
Hozzávalók:
Tésztához:
- 5 db tojás
- 2 ek. eritrit
- 1 tk. sütőpor
- 1 csipet só
- 7 ek. mandulaliszt
Töltelékhez:
- 230 g méz
- 3 tojásfehérje
- 1 db citrom héja
- 70 g mandulaliszt
- 650 g málna
- csipet só
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját az eritrittel habverővel (alacsony fokozaton és lassan) fehéredésig verjük. A sárgás krémbe keverjük bele a mandulalisztet és a sütőport. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk óvatosan a masszába.
Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk és a masszát óvatosan beleöntjük.
A sütőt már az elején előmelegítjük 170 fokra. 12 percig sütjük a piskótát.
Amíg kihűl a tészta, elkészítjük a málnás tölteléket. Felverjük a tojásfehérjét, amibe óvatosan beleforgatjuk a málnát és ráreszeljük a citrom héját. Hozzáadjuk a mézet, a lisztet, és egy csipetnyi sót. Jól összekeverjük.
Ráöntjük a kihűlt tésztára és újabb 35 percig 175 fokon sütjük. Lehűtjük, majd tálaljuk.
Tipp: Díszítésnek friss málna szemeket és mentalevelet használunk.
Megjegyzés: Abban az esetben, ha zavaró a málna apró magja a süteményben, akkor mielőtt összekeverjük a tojásfehérjével és a citrom héjával, előtte egy turmixgépbe tesszük a málnát, összedaraboljuk és egy szűrőn átszűrjük, úgy, hogy a magja a szűrőben marad, míg többi részét felhasználjuk a süteménybe.