Zöld pesztós babka fenyőmaggal - egy izgalmas izraeli kalács

Tuti, hogy pesztóval és fenyőmaggal még nem ettél babkát.
Kipróbálnád?!

Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya

Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 4. évada minden vasárnap délelőtt a TV2 és FEM3 csatornákon.

Zöld pesztós babka fenyőmaggal

Hozzávalók:

BABKA

  • 300 g Finomliszt
  • 1 dl Magyar Tej kefír
  • 1 dl Meleg tej
  • 1 ek Porcukor
  • 20 g Élesztő
  • 2 ek Olívaolaj
  • 1 db Tojás
  • 1 tk Só

ZÖLD PESZTÓ

  • 1 csomag Bébispenót
  • 1 marék Bazsalikom
  • 5 dkg Kesudió
  • 5 dkg Fenyőmag
  • 10 dkg Parmezán
  • 1 gerezd Fokhagyma

TOJÁSKRÉM

  • 1 db Lilahagyma
  • 10 dkg Vaj
  • 4 db Tojás
  • 1 tk Mustár
  • 1 tk Porcukor
  • 1 csokor Petrezselyem
  • 1 db Citrom

EGYÉB HOZZÁVALÓK

  • 2 ek Szezámmag
  • 1 db Tojás

EGYÉNI HOZZÁVALÓK

  • Ízlés szerint Só, bors
  • Fenyőmag
  • Olívaolaj

Elkészítés:

BABKA

A tejet meglangyosítjuk a cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, majd 15 perc alatt felfuttatjuk. Ezalatt a lisztet és a sót egy nagy tálban összekeverjük.

A lisztes keverék közepébe egy mélyedést alakítunk ki. Beleöntjük az élesztős tejet, a kefírt, a tojást, valamint az olívaolajat.

Közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle, majd tiszta konyharuhával lefedve egy órát kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.

ZÖLD PESZTÓ

A spenótot, a bazsalikomot és a fokhagymát, egy alsó késes aprítóban az olívaolajjal összedaráljuk.

Hozzáadjuk a magvakat, a parmezánt, sózzuk, borsozzuk és krémesre pürésítjük.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a töltelékkel, megszórjuk fenyőmaggal, majd a hosszabb oldal mentén feltekerjük.

A feltekert tésztát hosszában, középen félbevágjuk, majd a két szárát folyamatosan keresztezve összefonjuk.

Egy gyümölcskenyér sütőformát sütőpapírral kibélelünk, és belerakjuk a feltekert babkát. A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.

180 fokra előmelegített sütőben tűpróbával készre sütjük.

TOJÁSKRÉM

A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk és apróra vágjuk.

Kézi mixer segítségével hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, a mustárt, a porcukrot, a sót és a borsot, majd pár csepp citromlevet csepegtetünk bele.

A végén hozzákeverjük az apróra vágott lilahagymát és a friss petrezselymet.

Tálalás:

Ha kihűlt felszeleteljük, tojáskrémmel tálaljuk.

Fotók: Komáromi Annamária

Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!