Kürtőskalács tölcsér fagyival töltve - A vásárok legnagyszerűbb édesége, amit otthon is el tudsz készíteni

Ugye, hogy ez az az édesség, amit Te is bármikor kipróbálnál?! Most megteheted otthon is!

Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya

Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 4. évada minden vasárnap délelőtt a TV2 és FEM3 csatornákon.

Kürtőskalács tölcsér fagyival töltve

Hozzávalók:

TÉSZTA

  • 500 g Finomliszt
  • 3 dl Tej
  • 3 ek Cukor
  • 2 db Tojás
  • 2 db Tojássárgája
  • 30 g Élesztő
  • 80 g Vaj
  • 1 csipet Só

EGYÉNI HOZZÁVALÓK

  • Cukrozott darált dió
  • Vanília fagylalt
  • Friss gyümölcsök
  • Alufólia

Elkészítés:

TÉSZTA:

Tegyünk egy evőkanál cukrot 1,5 dl langyos, de semmiképp sem forró tejbe és morzsoljuk bele az élesztőt. 10 perc alatt melegben felfuttatjuk.

A felfuttatott élesztővel gyúrjuk össze a lisztet, a 1,5 ek. cukrot, a tojásokat és tojássárgákat és a csipet sót.

Megdagasztjuk és közben 1,5dl langyos tejjel lazítjuk. Beletesszük még az olvasztott vajat, majd 50 percig meleg helyen, letakarva kelesztjük.

Az alufóliát összetömörítjük és tölcsér formát alakítunk ki belőle, aminek a magassága kb. 17 cm lesz.

Amikor a tésztánk megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.

2 cm vastag csíkokra vágjuk, majd csigavonalban feltekerjük a vajjal megkent alufólia tölcsérre.

180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt, kivajazott tepsiben 5-8 percenként forgatva sütjük meg.

Ha kész, melegen hempergessük meg a darált dióval elkevert cukorban.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a töltelékkel, megszórjuk fenyőmaggal, majd a hosszabb oldal mentén feltekerjük.

A feltekert tésztát hosszában, középen félbevágjuk, majd a két szárát folyamatosan keresztezve összefonjuk.

Egy gyümölcskenyér sütőformát sütőpapírral kibélelünk, és belerakjuk a feltekert babkát. A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.

180 fokra előmelegített sütőben tűpróbával készre sütjük.

TÁLALÁS:

Ízlés szerint töltsük meg a tölcsért fagyival és gyümölcsökkel.

Fotók: Komáromi Annamária

Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!