Boros Edit - Dietetikus

Szakterületem

Boros Edit vagyok, dietetikusként végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán. Jelenleg a Kodolányi Egyetemen tanulok Sportdiplomácia, sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvények szervezése elnevezésű szakirányon.

Bemutatkozás

Dietetikusi diplomám megszerzése óta minden korosztályt volt szerencsém megismerni vezető dietetikusként.

Pályafutásomat egy idősek otthonában kezdtem, utána évekig országos intézetekben – OGK, OORI - , majd a Bethesda gyermekkórházban dolgoztam.

Mivel a sport, a mozgás és az egészséges életmód gyerekkoromtól kezdve szerves része az életemnek, kórházi feladataim mellett a sportolók táplálkozásával kapcsolatos speciális ismeretek bővítése kiemelten fontos szerepet töltött be.

Hol és hogyan is kapcsolódnak ezek a szakmák össze?

Gyermekkoromban orvos szerettem volna lenni, ám időközben újraterveztem az elképzelésemet, s szakasszisztensi végzettséggel az első munkahelyemen műtősnőként dolgoztam. Később szereztem sport – és gyógymasszőri képesítést, ezt pedig Németországban többéves gyakorlattal egészítettem ki. Ezt követően jött a dietetika. Nagyon érdekelt az, hogy amit megeszünk, hogyan befolyásolja a szervezetünk működését. Majd felmerült bennem a kérdés: hogyan tudjuk a teljesítményt fokozni, az energiaszintet növelni a táplálkozással? Így egyik terület szinte hozta magával a másikat.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben egy igen speciális területtel találkoztam, agy - és koponyasérült, gerincvelősérült és baleseti mozgássérült betegekkel. Ezen időszak alatt „talált meg” a parasport.

2014 óta dolgozom a magyar paralimpiai csapat, az ökölvívó válogatott dietetikusaként. Emellett labdarúgó akadémián, vízilabda klubcsapatoknál, gyermek röplabda csapatnál és számos egyéni, válogatott sportoló mellett tanácsadóként tevékenykedek.

Tartottam előadásokat orvosszakmai és sportszakmai továbbképzésen, konferenciákon egyaránt.

Miért olvasd cikkeimet?

Elsősorban a táplálkozással és az egészséges életmóddal kapcsolatos témákban adok hasznos tanácsokat, ötleteket.