Súlyos allergiás tüneteket okozhat, ha vegyíted ezeket az ételeket

Nem mindegy, hogy mit mivel fogyasztunk.

Allergia

A mai írásomnak egy pár nappal ezelőtti baráti összejövetel adta a témáját. Éppen görögdinnyét szeleteltem a gyerekeknek, amikor mondja a barátnőm, hogy az ő fiának ne adjak. Erre én, miért, hiszen nagyon szereti, tegnap is evett... Akkor már értem, miért könnyezett egész nap, keresztallergiája van a görögdinnyére.

Ezen párbeszéd apropóján gondoltam arra, hogy erről kellene írnom. Épp aktuális.

Tavasszal és nyáron mindannyian vágyunk a szabadba, a természetbe. Sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Előfordul azonban, hogy a számunkra kedvenc zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása után viszket a bőrünk vagy megjelenik egy-egy olyan tünet, ami kibillent minket a komfortzónánkból, s nem tudjuk, mi az oka. Gyakran előfordul, hogy egy meglévő, számunkra már ismert allergiánk – allergiás tünetet kiváltó pollen vagy élelmiszer – más élelmiszerrel keresztreakcióba lép és szintén allergiás tünetek jelenhetnek meg a szervezetünkben. Ez az úgynevezett keresztallergia. De, hogy pontosan mi is ez, nézzük meg.

Keresztallergia különböző allergén-csoportok között lehet. Például étel-étel, állati szőr, poratka-étel, állati szőrök egymással, pollen-pollen között, de lehet az egzotikus gyümölcsök és a latex között is. A keresztallergia létrejöhet két vagy több élelmiszer között, ezenkívül pollenek és bizonyos táplálékok keresztreaktivitása is gyakori. Az allergének elkerülésénél ezekre is figyelni kell.

A keresztallergia oka a fehérjék szerkezeti hasonlóságában keresendő. Amennyiben két allergén fehérje szerkezete közti eltérés annyira kismértékű, hogy a szervezet nem tudja pontosan megkülönböztetni őket, akkor mindkét anyag ellen védekezéssel reagál. Így fordulhat elő, hogy nyírfapollenre allergiásoknál tüneteket okozhat a dió mellett a mogyoró, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi és avokadó fogyasztása is. Ha valakinek légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét!

Leggyakoribb keresztallergiák (allergén és keresztreakciót kiváltó anyagok)

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkíni, banán, gyömbér, fahéj, gesztenye

Alma: burgonya, sárgarépa, nyírpollen

Sárgarépa: uborka, petrezselyem, zeller, paradicsom

Őszibarack: sárgabarack, banán, szilva

Fekete üröm: kömény, chilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregano, zeller.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó

Rozspollen: rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab

Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

Földimogyoró: dió

Kesudió: kakaó, kávé

Éger: mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller

Zeller: ánizs, koriander, sárgarépa, kömény, kapor, bazsalikom, majoranna, oregano

Tej: szója, marhahús, marhabőr, kecsketej

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag, szója, gabonaliszt

Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

A pollenallergiát erősítheti a magas hisztamin tartalmú étel és ital is! Ezek az alábbiak:

zöldségek: paradicsom, savanyú káposzta, spenót, bab, borsó, lencse, mák, szója

alkoholos italok

érett sajtok (camembert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajt)

kávé, csokoládé

olajos magvak: főként a mogyoró, mogyorókrém

halak: hering, szardella, szardínia, tonhal, cápa, sprotni, makréla, csiga, kagyló, kaviár

gyümölcsök: citrusfélék (citrom, lime, narancs), ananász, banán, papaya, eper

a füstölt ételek: kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka

Amennyiben felmerül a gyanú a keresztallergiára, azt javaslom mindenképp érdemes figyelni a szervezetünket és a reakciókat. Továbbá allergiatesztet elvégeztetni és természetesen egy szakorvost felkeresni.

Írta: Boros Edit, dietetikus

Főleg a nőket érintik a pajzsmirigy betegségek.

Leadfotó és fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!