Sztárok

Elválaszthatatlanok voltak: felesége még a félrelépéseket is megbocsátotta a magyar színészóriásnak

Rátonyi Róbert a múlt század egyik legnépszerűbb színésze volt, akit egyenesen bálványoztak a nők. Bár a néhai legenda felesége tudott arról, hogy férje olykor kikacsintgat a házasságukból, hosszú évtizedeken át kitartott mellette jóban-rosszban.

Örök legenda

Rátonyi Róbert 1923. február 18-án látta meg a napvilágot Budapesten: szülei jómódú polgárok voltak, akik a II. kerületi Érseki Katolikus gimnáziumba íratták, majd az érettségi vizsga letétele után tanulmányait a Zeneművészeti Főiskolán folytatta, amit 1941-ben végzett el hegedűtanári szakon – mindeközben egyre nagyobb érdeklődést mutatott a világot jelentő deszkák iránt is, s még ebben az évben beiratkozott Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába. Tehetségére rögvest felfigyeltek, amit jól bizonyít, hogy már a következő évadban megkapta első komolyabb lehetőségét: mindössze 19 éves volt, amikor ráosztották a főszerepet a Vígszínház Kata-Kiti-Katinka című operettjében, melyben a nála harminc évvel idősebb Kosáry Emmi partnerét alakította kiválóan. Onnantól kezdve nem volt megállás a siker felé vezető úton: ő lett az operett műfajának egyik legnagyobb sztárja, akiért a szakma és a közönség egyaránt rajongott – főként a női nézők bálványozták oly nagyon. A magánéletben azonban diszkrét, szemérmes ember volt – erről korábban gyermekei, ifjabb Rátonyi Róbert és Rátonyi Hajni meséltek bővebben, emellett sokféle érdekességet is elárultak szüleik házasságával kapcsolatban. Részletek a galériában!

Rátonyi Róbert 1949-ben szerződött az Operettszínházhoz táncos-komikusi minőségben, s a műfaj olyan legendás művészeivel játszhatott együtt, mint Honthy Hanna, Karády Katalin, Latabár Kálmán, Sárdy János és Feleki Kamill. Humoros, könnyed stílusával hamar belopta magát a közönség szívébe, kiemelkedő alakítást nyújtott számos darabban.
Kattints a további képekért!

Weöres Sándor a XX. századi magyar irodalom egyik legzseniálisabb alakja volt, munkássága pedig mind a mai napig meghatározó elemét képezi a kultúránknak. A legendás költő nem csupán a művészetben tudott kiteljesedni, hanem a magánéletében is, hiszen 40 évig élt boldog és kiegyensúlyozott házasságban Károlyi Amy József Attila-díjas költőnővel.

Leadfotó: Fortepan/ Kotnyek Antal

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Jákob Zoltán milliárdjai természetesen már a Nagy Ő forgatása előtt is megvoltak. A celebvilágba akkor lépett be, amikor csatlakozott a TV2 műsorához.
Utazás
Völgyesi Gabi hátrahagyta Magyarországot, hogy belekóstoljon kicsit az amerikai kultúrába. Most elmondta itthon, hogy miket tapasztalt.
Sztárok
Ahogyan az várható volt, az Egyesült Királyságba látogató Harry nem találkozik a brit királyi család egyik tagjával sem, arra azonban senki sem volt felkészülve, III. Károly időközben milyen döntésre...