Virág, mégsem nyúltáp – Sült töltött cukkinivirág olaszosan
Tombol a cukkini szezon, a piacok roskadoznak a sokoldalú zöldségfélétől. A cukkinit legtöbbször grillezve, rántva, esetleg krémlevesként fogyasztjuk, pedig bőven van még benne potenciál. Kóstoltad már a cukkinivirágot? Magyarországon még kevésbé elterjedt, de szezon idején termelői piacokon olykor ki lehet fogni. Íme egy hétvégi recept.
Sült töltött cukkinivirág
Hozzávalók:
- 8-10 db cukkinivirág
- napraforgóolaj a sütéshez
A tésztához:
- 1 tojás
- 10 dkg liszt
- 1 csipet szódabikarbóna
- 200 ml hideg víz
A töltelékhez:
- 25 dkg ricotta
- 15 dkg kecskesajt
- 1 db citrom leve
- ½ chili paprika, aprítva
- 1 marék friss menta, aprítva
Az öntethez:
- 2 db érett paradicsom, magozva, aprítva
- 2 ek. olívaolaj
- kevés menta, aprítva
Elkészítés:
- Készítsük el a palacsintatésztát. Egy keverőtálban keverjük össze a tojást, a lisztet és a szódabikarbónát. Folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, keverjük simára. Tegyük félre.
- Egy külön keverőtálban keverjük össze a töltelék hozzávalóit, ízlés szerint fűszerezzük. Tegyünk ugyanígy az öntettel.
- Óvatosan nyissuk fel a cukkinivirágokat és kanalazzuk bele mindegyikbe a tölteléket. A virágokat a szirmok visszahajtásával zárjuk le.
- Egy edényben vagy olajsütőben forrósítsuk fel az olajat. A megtöltött cukkinivirágokat mártsuk meg a palacsintatésztában, majd helyezzük a forró olajba. Igyekezzünk ne túl sokat sütni egyszerre. Süssük az egyik oldalukat 2 percig, majd fordítsuk meg és süssük a másik oldalt is 2 percig. A kisült cukkinivirágokról konyhai papírtörlővel itassuk fel a felesleges olajat.
- Sózzuk meg, majd az öntettel tálaljuk.
További cukkinis receptekért lapozz!