A világ legritkább állatát alig 30 éve ismerjük: kutatók keresik, hogy megmentsék a kihalástól

Ez az állat olyan ritka, hogy biológus még nem is látta szabad szemmel a vadonban, létezéséről is csak a kilencvenes években szerzett tudomást az emberiség. Most a tudósok az idővel versenyeznek, hogy megtalálják, és megmentsék.

A világ legritkább állata

A vietnami antilop – mely ázsiai unikornis becenéven vált közismertté, de szaolának is szokták nevezni – annyira ritka, hogy még egy biológus sem látott ilyen állatot a vadonban, és a faj létezéséről csak 1992-ben szerzett tudomást az emberiség, amikor egy különös szarvpárra – kinézetre 80–100 kilogrammos testtömegű, hosszú szarvakkal és a fején fehér pöttyökkel rendelkeztek – bukkantak Vietnam északnyugati részén, a Vu-Quang Nemzeti Parkban. A, első hallásra egyáltalán nem olyan állatnak tűnik, amit nehéz kiszúrni a vadonban.

A hirado.hu cikkében kiemeli, hogy a felfedezés valóságos szenzáció volt: több mint ötven éve ez az első nagy testű emlős, amely újdonság a tudomány számára, és még a tudósok is nehezen akarták elhinni, hogy a 20. század végén még lehetnek ilyen fel nem fedezett fajok bolygónkon. Ezután kiterjedt kutatásokat folytattak a faj után, és az év végére további húsz pár szarvat leltek, többségüket a nemzeti park környékén élő embereknél. Mint kiderült, a környékbeliek jól ismerik az állatot és rendszeresen vadásznak rá. Egyes falvakban sikerült egy-egy példányt befogni, de kivétel nélkül mind elpusztult pár héten belül.

Az állatról még mindig keveset tudni. Szakértők még soha nem látták élőben, csupán néhány kameracsapdás felvétel van a birtokukban.

A következő oldalon folytatjuk, lapozz!

Fotó: Wikipedia Commons

Oldalak

  • 1
  • 2