Utazás

Láttál már ehhez hasonlót? Ez okozza a rejtélyes Vérzuhatag színét az Antarktikán

Évek óta szolgáltatja a beszédtémát a különleges, egyben ijesztő vízesés: olyan, mintha valódi vér csurogna a jégből – cikkünkből most megtudhatod, mi áll a döbbenetes jelenség hátterében.

Véres látvány

Az Antarktika több szempontból is a legek legje: a Déli-sarkvidék része Földünk legmagasabb földrésze, ahol a legnagyobb légvastagság eléri a 4775 métert is, ezenkívül a Föld jégkészletének 90%-a Antarktika jégtakarójában van, amely az édesvíz 70%-át jelenti. Itt található még a Föld legdélebbi aktív vulkánja is, a Mount Erebus, amelynek forró vizes oldataiból naponta 80 gramm arany kerül a felszínre. Ez a kontinens átlagban a leghidegebb, legszárazabb és legszelesebb is, ám mégsem ezek azok a szélsőségek, amelyek miatt az emberek gyakran emlegetik a földrészt. Sokkal inkább a Vérzuhatagnak nevezett természeti csoda, amely a különleges körülmények miatt jött létre: ez a fagyott vízeséshez hasonló képződmény a Taylor-gleccser végén található, és főleg színe miatt van az, hogy mindenki rácsodálkozik a jelenségre.

A Vérzuhatag nagyjából öt emelet magas, így egy hatalmas képződményről beszélünk, első pillantásra pedig olyan, mintha a jégrétegből vér csordogálna a Bonney-tóba – valójában azonban a vöröses színű víznek semmi köze a vérhez.
Kattints a további képekért!

Három ország is bejelentette, hogy megnyitja a határait a beoltott üdülni kívánók előtt.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Három tisztán magyar hátterű piaci szereplőről van szó, mely újabban rendhagyó innovációval kísérletezget.
Sztárok
Kevesen tudják, de III. Károly brit király több szálon is kötődik Magyarországhoz, egy alkalommal pedig rendhagyó videóüzenetet is küldött nekünk, melyen az anyanyelvünkön szólt hozzánk.
Lifestyle
Mindannyian találkoztunk már a hűtőből áradó kellemetlen szaggal, ami egy igazi rémálom lehet a mindennapokban. Erre is van megoldás!