Utazás

Ezek az országok májustól fogadják a vakcinaútlevéllel érkező nyaralókat

Három ország is bejelentette, hogy megnyitja a határait a beoltott üdülni kívánók előtt.

Egységes EU-s vakcinaútlevél

Egyes európai országok már hónapok óta szorgalmazzák, hogy legyen az EU-ban egységes vakcinaútlevél, ami bizonyítja, hogy a tulajdonosát beoltották koronavírus ellen. Az ügy szószólói leginkább a déli államok, akik abban bíznak, hogy az igazolvány bevezetésével nem úszik el teljesen a 2021-es turisztikai szezon.

Több EU-s tagállamban már most is adnak valamiféle igazolást a beoltottaknak, azonban ezek a helyi igazolások nem alkalmasak arra, hogy az egész EU-ban használni lehessen őket. Ehhez egységesíteni kellene őket, megállapodni, hogy pontosan milyen adatokat tartalmazzanak, ezeket hogyan jelöljék, milyen hatóság adhassa ki ezeket.

A februári EU-csúcson ismertetett terv szerint a vakcinaútlevél elektronikus lenne, jellemzően az emberek a mobiljukkal tudnák használni. Az elképzelések szerint három szempontot is fel lehetne vinni egy egységes felületre:

  • az illetőt mikor és milyen vakcinával oltották,
  • az illetőn mikor végeztek PCR tesztet, és annak mi volt az eredménye,
  • az illető szervezetében kimutattak-e ellenanyagot, és ez mikor volt (átesett-e a betegségen a közelmúltban).

A következő oldalon eláruljuk, mely országok állnak készen arra, hogy vakcinaútlevéllel rendelkező nyaralókat fogadjanak.

Oldalak

Utazás
Sztárok
Véget ért a klubszezon Szoboszlai Dominik számára, mivel sem az Európa-liga, sem az FA-kupa döntőjében nem lép pályára a Liverpool FC. Egy kupát a középpályás azért így is nyert a csapattal.
Lifestyle
A Juno szonda a Jupiter bolygó egyik holdját, az Europát vizsgálta, amikor érdekes felfedezésre bukkant. Emiatt a tudósoknak is leesett az álla!
Sztárok
Hailie Jade Scott neve sokak számára ismerős lehet, különösen mivel édesapja, Eminem már kislánykorában többször beleszőtte nevét dalszövegeibe.