Utazás

Fejlemény a Városligeti-tóban bekövetkezett halpusztulás ügyében: ezt mutatják a laboratóriumi vizsgálatok

Vannak kisebb problémák a tó vizével, de toxikus anyagot nem mutattak ki benne. További vizsgálatokra van szükség.

Nincs kimutatható szennyezés a Városligeti-tóban

Nem mutattak ki toxikus anyagot a Városligeti tónál történt halpusztulások után elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, a víz hőmérséklete és összetétele is megfelel az előírásoknak – közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. kedden az MTI-vel. Közleményükben azt írták: a társaságot kedden dél körül értesítette a Városliget Zrt. arról, hogy a Városligeti tónál haltetemeket találtak.

A BGYH dolgozói a helyszínen önállóan, valamint külső, független akkreditált laboratórium munkatársaival megkezdték a víz vizsgálatát. Vízmintát vettek a kormányzóaknánál és a tóba történő bevezetés pontjánál is. Megmérték a víz pH-ját, hőmérsékletét, oldottoxigén-szintjét, valamint aktívklór-tartalmát.

Azt írták: szemmel látható, hogy a tó vize piszkos, békalencsés, algás, valamint a levegőztető szökőkút nem működött. Az eddigi helyszíni vizsgálatok során azt állapították meg, hogy a víz összetétele, hőmérséklete megfelel az előírásoknak, ezért nem láttak okot arra, hogy a vizet elkormányozzák. A BGYH további vizsgálatokat rendelt meg külső, akkreditált laboratóriumtól.

„Az ügy szempontjából releváns időszakban a fürdőben nem történt haváriaesemény” – közölték, hozzátéve: az üzemeltetés a vonatkozó jogszabályok és belső utasítások szerint zajlott. Kitértek arra is, hogy az április elején történt halpusztulás után a BGYH továbbra sem kapta meg az összes hivatalos vizsgálati eredményt. A külső, független akkreditált laboratóriumtól eddig kapott eredmények azt erősítik meg, hogy a Széchenyi Gyógyfürdőből kibocsátott víz összetevőinek mértéke nagyságrendekkel alulmaradt a jogszabályban foglalt és vízjogi üzemeltetési engedélyben nevesített küszöbértékektől. A BGYH-tól szennyezett víz nem került a tóba – emelték ki.

A többször említett "túlklórozást" egyetlen laboratóriumi eredmény sem támasztja alá, a külső, független akkreditált laboratórium által mért aktívklór-szint lényegesen alulmaradt a jogszabályban és a vízjogi üzemeltetési engedélyben nevesített küszöbértéktől. A fővárosi kormányhivatal laboratóriumi osztályának vizsgálata szerint „a víz nem volt toxikus”. A BGYH – mint kiemelték – most is együttműködik a Városligeti Zrt.-vel, valamint az akkreditált laborokkal.

A biodiverzitás fontosságáról beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök a Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában Czippán Katalinnal, a Zöld Föld című tankönyv egyik szerzőjével a biológiai sokféleség nemzetközi napjának alkalmából.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre; leadfotó: MTI/Máthé Zoltán

Oldalak

Utazás
Lifestyle
A Kos egy korábbi döntése miatt veszélybe kerül a párkapcsolata. Hétvégi szerelmi horoszkóp!
Sztárok
Halle Berry az ötödik X-en túl is kitűnően érzi magát a bőrében, amit nem csodálunk, hiszen fantasztikus formában van. A gyönyörű színésznő nemrég anyaszült meztelenül lőtt magáról néhány fotót,...
Bed&Love
Egy rosszul sikerült ismerkedős sztori vezetett a nő felismeréshez, amit egy őszinte videóban tárt a nagyvilág elé.