Elindult a második világháborús magyar katonahősök internetes adatbázisa, bárki böngészheti

Elindult a második világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyar katonák internetes adatbázisa. A weboldalt Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumban mutatták be.

Felbecsülhetetlen áldozatot hoztak a hazáért

Elindult a második világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyar katonák internetes adatbázisa - jelentette az MTI. A bárki számára hozzáférhető, kutatható weboldalt a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumban mutatták be.

Kovács Vilmos, a múzeum parancsnoka úgy fogalmazott: hivatali és erkölcsi kötelességüknek tesznek eleget azzal, hogy a Magyar Honvédség történetének veszteségeit tudományos igényességgel feldolgozzák és bemutatják. A társadalomnak, a családoknak tartoznak azzal, hogy megismertessék, a katonáik, a rokonok milyen áldozatokat hoztak a hazáért.

A tervek szerint 2023-ra, a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulójára elkészül az 1848/49-es szabadságharc, a Magyar Néphadsereg, valamint az 1991 utáni Magyar Honvédség elesett hős katonáinak adatbázisa is. Valamennyi elkészült és készülő adatbázis elérhető, illetve elérhető lesz a katonahoseink.militaria.hu oldalon.

Ravasz István, a múzeum történésze részletesen is bemutatta a második világháborús veszteségi adatbázist. Elmondta: az "elesett" és a "sebesült" kifejezések konkrétan a harc közben történteket jelölik, míg a "meghalt" és a "sérült" a háborúval összefüggésben, de nem harc közben történteket jelzik. A 10-jegyű azonossági szám első négy számjegye anyakönyvi kerületet jelöl, így abból is következtetni lehet a katona születési helyére.

A most elérhetővé tett veszteségi adatsorok három fő forrásból származnak: a HM 22., majd 1945-től 8. osztályának veszteségi dokumentumai alapján készült lajstromból, a HM jogi főosztályának katonakereséssel kapcsolatos irataiból, valamint a kórházi halotti anyakönyvekből. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 1944 őszétől a Magyar Királyi Honvédség veszteségi nyilvántartó rendszere fokozatosan megszűnt, így több hónapnyi veszteségi esetről alig maradtak adatok.

Ravasz István kitért arra is, hogy az adatbázisok - köztük a hadisir.hu is - kiegészítik egymást, így azokat együtt érdemes nézni.

Ahogy eddig, ezentúl is számítanak a rokonok, hozzátartozók segítségére, hogy hiteles, korabeli dokumentumaik segítségével pontosíthassák az adatokat.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum háttéranyagában azt írták: a második világháborúban (a jelenlegi ismeretek szerint) a hősi halált halt magyar katonák száma mintegy 120 ezer és 140 ezer között lehet, a hadifogságban elhunyt katonákkal együtt több mint 200 ezer. A sebesülteké, akik többé már nem harcolhattak, 90 ezer és 100 ezer között lehetett, míg az eltűnteké 120 ezer és 130 ezer közé tehető. A hadifogságba esettek száma - beleértve a keleti és a nyugati hadifogságot - hozzávetőlegesen 500 ezer és 700 ezer között volt.

Fotó: 123rf

Az 1929-es gazdasági világválság hívta életre a kétes értékű szórakoztatás új - a mai valóságshow-kat előlegező - műfaját.

Leadfotó: 123rf

Oldalak