Utazás

Idegen fajok sodorják veszélybe az Antarktiszt

Hajók potyautasaként juthatnak el az Antarktiszhoz azok az idegen fajok, amelyek veszélybe sodorhatják a helyi tengeri ökoszisztémát.

Az egész világot bejárják

Hajók potyautasaként juthatnak el az Antarktiszhoz azok az idegen fajok, amelyek veszélybe sodorhatják a helyi tengeri ökoszisztémát – tudatta a BBC-re hivatkozva az MTI. Egy, a kutató-, halász- és turistahajókat nyomon követő vizsgálat során a szakértők arra jutottak, hogy a világ mintegy 1500 kikötőjéből érkeznek hajók a térségbe.

"Ezek a hajók az egész világot bejárják. Ez azt jelenti, hogy szinte bárhonnan érkezhetnek potenciálisan invazív fajok" – mondta Arlie McCarthy, a Cambridge-i Egyetem munkatársa. Az idegenhonos élőlények képesek teljesen megváltoztatni egy-egy ökoszisztémát. „Új élőhelyeket hozhatnak létre, és megnehezítik az antarktiszi állatok számára, hogy megtalálják saját helyüket” – tette hozzá a kutató.

A szakértők úgy vélik, sokkal szigorúbb intézkedésekre van szükség, hogy a hajókon ne érhessék el az Antarktiszt a potenciálisan veszélyes fajok. A hajótesteket például kamerákkal kellene megfigyelni, és gyakrabban kellene tisztítani azokat.

A brit antarktiszi kutatóintézet (British Antarctic Survey, BAS) és a Cambridge-i Egyetem csapata műholdas adatokat és egy nemzetközi hajózási adatbázist felhasználva határozta meg az antarktiszi forgalom sűrűségét, illetve a hajók kiindulási helyét. A kutatókat meglepte, hogy a hajók mozgásukkal összekapcsolják az Antarktisz egyébként teljesen lakatlan, izolált területeit a világ több mint 1500 kikötőjével.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon olvashatod a folytatást!

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Utazás
Egészség
Az utóbbi évtizedekben egyre több bizonyíték mutat rá, hogy a környezetünkben található vegyi anyagok, az úgynevezett endokrin környezetszennyezők, komolyan veszélyeztetik testünk hormonális...
Egészség
Járványokat is okozhatnak a már megjelent új szúnyogfajok - erről beszélgetett Áder János volt államfő Kurucz Kornélia biológussal, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusával a...
Egészség
Ahogyan a Mirror is írja, van egy olyan állapot, melynek komoly egészségügyi következményei is lehetnek, márpedig sajnálatos módon rengeteg ember tapasztalja meg ezt a dolgot élete során.