Ezek a világ legértékesebb útlevelei jelenleg – Magyarország feljebb lépett a ranglistán

Egy friss felmérés szerint a világ legjobb útlevelei között az európaiak dominálnak. Hazánknak is sikerült beférnie a top 10-be.

A világ legerősebb útlevelei

A Henley Passport Index minden évben figyelemmel követi, mely országok által kibocsátott útlevelek a leginkább utazóbarátok, vagyis tulajdonosai hány országba utazhatnak szabadon, vízum nélkül. Ahogyan arról a Portfolio a CNN nyomán beszámolt, az idei friss rangsorban a cég kitér arra, hogy a koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozások az index 16 éves történelmének legnagyobb különbségeit hozták a világ mobilitása tekintetében. Az ideiglenes jelleggel élő korlátozásokat, tehát a jelenlegi utazási korlátozásokat azonban az index összeállításakor nem vették figyelembe.

Az első helyen végző útlevelek – Japán és Szingapúr – tulajdonosai elméletben 192 országba tudnak vízummentesen berepülni. A legerősebb útlevelek tízes listáján az európai országok dominálnak, a második helyen Dél-Korea és Németország osztozik (190 ország), a harmadik helyen pedig Finnország, Olaszország, Luxemburg és Spanyolország található (189). A negyedik helyre Franciaország, Hollandia, Svédország, Ausztria és Dánia került fel (188), az ötödikre pedig Portugália és Írország (187).

Hogyan alakul a lista további része? Lapozz és tudd meg!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2