Extrém hideg miatt van érvényben figyelmeztetés, néhol akár -20 fok is lehet

A szezon leghidegebb éjszakája után országszerte fagy várható, a hófödte tájakon akár nagyobb területen -15 fok alá hűlhet le a levegő. Napközben azonban már nem lesz ennyire zord a helyzet.

Csütörtöki időjárás előrejelzés

A hét leghidegebb reggele virradt ránk csütörtökön, a vastagabb hóval borított tiszántúli tájakon -20 fokig is lehűlhet a levegő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján a hajnali fagy után napközben enyhülés kezdődik. Szakadozott lesz a felhőzet felettünk, ezért általában többórás napsütésre számíthatunk, egyedül az északkeleti tájakon lehet erősen felhős vagy borult az ég. Arrafelé késő délutántól, estétől hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Északnyugaton az északnyugati, míg a Tiszántúlon a délnyugati szelet kísérhetik élénk, olykor erős lökések.

Míg hajnalban általában mínusz 9 és mínusz 3 fok közötti értéket mérhetünk – a hóval borított tájakon, valamint a szélcsendes fagyzugokban akár mínusz 15 fokot is –, addig délután mínusz 2 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet, de a Tiszántúl kevésbé szeles, hófödte tájain ennél akár több fokkal alacsonyabb, míg Sopron környékén magasabb értékek is előfordulhatnak.

Extrém hideg miatt négy megyében van érvényben a legalacsonyabb, elsőfokú veszélyjelzés. A Tiszántúl nagyobb részén éjszaka -15 fok alá csökkent a hőmérséklet. Főként Békés és Hajdú-Bihar megyékben a vastagabb hóval borított tájakon a minimum-hőmérséklet akár a -20 fokot is elérhette.

Egy friss felmérés szerint a világ legjobb útlevelei között az európaiak dominálnak. Hazánknak is sikerült beférnie a top 10-be.

Fotó és forrás: OMSZ / met.hu; leadfotó: 123rf

Oldalak