Gigantikus aszteroida közelíti meg a Földet a jövő héten - már 28 éve tudnak róla a kutatók

Január 19-én hajnalban egy kilométeres szélességű kisbolygó halad majd el a kék planéta mellett. Az idegen objektum nem új a tudósok számára, hiszen még 1994-ben fedezték fel. Méreteibe azonban beleborzongunk - azt pedig inkább ne is feszegessük, mi történne, ha a pályája keresztezné a Földét.

Egy aszteroida sem lesz ennyire közel hozzánk a következő évszázadokban

Egy kilométeres szélességű kisbolygó halad majd el a Föld mellett január 19-én hajnalban - számolt be róla a CNN. Az idegen objektum természetesen nem fogja majd súrolni a kék planétát, de azért elég közel halad majd el mellettünk, csillagászati szempontból vizsgálva mindenképpen. Az égitest 1,2 millió mérföldnyire (1,9 millió kilométernyire) közelít majd meg bennünket - jelentette a NASA Föld-közeli objektumokat vizsgáló központja, mely a potenciálisan veszélyes üstökösöket és aszteroidákat térképezi fel - azokat az objektumokat, melyek bizonyos valószínűség szerint akár ütközhetnek is a Földdel.

A szóban forgó aszteroida egyébként egyáltalán nem "új" a tudósok számára: 1994-ben, azaz 28 évvel ezelőtt szereztek először tudomást a létezéséről, és a 7482 (1994 PC1) megjelöléssel illették - árulta el a NASA.

A tudósok természetesen nem számítanak arra, hogy az égitest túlságosan közel sodródik majd a Földhöz, ugyanakkor az amerikai űrhivatal hozzáteszi: az 1994 PC1-nél közelebb egyetlen aszteroida sem jut majd a bolygónkhoz a következő kétszáz esztendőben.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2