Utazás

Ritka természeti jelenség Magyarországon: tűzvörös naplementét hozott a "márciusi tél" - Fotók

Hétfőn, március 27-én ismét téliesre fordult hazánk időjárása: áztunk-fáztunk, ám ha eléggé szemfülesek voltunk, egy hihetetlenül szép és ritka természeti jelenséget is elcsíphettünk.

"Ha piros az ég alja, másnap nagy szél"

Sajnos március utolsó napjaiban ismét barátságtalanabb, zordabb arcát mutatja az időjárás: a mostani hidegbetörés szertefoszlatta mindazok merész ábrándjait, akik azt remélték, most már tényleg ránk köszönt a langymeleg tavasz. Ha viszont kellőképp szemfülesek voltunk, egy hihetetlenül szép és ritka természeti jelenséget is elcsíphettünk az ítéletidőben - hívja fel rá a figyelmet az Időkép.

A portál arról ír, hogy március 27-én hétfőn tüzes naplemente volt megfigyelhető Magyarországon. "A mondás úgy tartja, ha piros az ég alja, másnap nagy szél" - olvasható az Időkép cikkében.

A vörös égbolt ritka jelensége akkor figyelhető meg, amikor a port, valamint az egyéb apró részecskéket csapdába ejti egy magas nyomású légtömeg. Így aztán az szétszórja a kék fényt és csak a vörös marad, ami képes ilyenkor bevilágítani az eget.

A vörös égbolt napnyugtakor azt jelenti, hogy ez a magas nyomású légtömeg közeleg nyugat felől, aminek hatására másnap rendszerint kellemes és száraz időjárás várható, ugyanez azonban a reggeli órákban már azt jelzi, hogy a jó időt okozó légtömeg távozott felőlünk kelet felé és az alacsony nyomású kollégája váltja fel, ami viszont rendszerint csapadékos és szeles időt hoz magával - teszi hozzá a HVG.hu.

És végül jöjjenek az ígért képek a rendhagyó tegnapi naplementéről:

Csapadék, viharossá fokozódó szél, brutális lehűlés: mindenből kapunk ma egy kicsit.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Utazás
Ötszázhetven éve, 1453. május 29-én foglalta el II. (Hódító) Mehmed török szultán Konstantinápolyt, az egykor oly hatalmas Kelet-Római Birodalom fővárosát, amelyet Isztambul néven saját fővárosának...
Lifestyle
A Szűz már ismeri azt a személyt, akiből élete nagy szerelme lesz. Íme, a június előrejelzésünk!
Utazás
Egy, eredetileg a vulkánkitörések és földrengések pontos érzékelése céljából megalkotott kutatóballon detektálta a hangokat a sztratoszférában. Egyelőre még a szakemberek is tanácstalanok.