Fejér megye gyöngyszeme - A Károlyi Kastély mindenki előtt nyitva áll!

Az Accent Hotels támogatásával a Károlyi Kastély immár másodszor adott otthont a Károlyi Gasztro Akadémiának, amely amellett, hogy a francia és a magyar gasztronómia izgalmas párosítására törekszik, céljául tűzte ki egy mindenki számára nyitott, világszínvonalú oktatási központ létrehozását is. (x)

Egy kis gasztronómia festői környezetben

Fehérvárcsurgón, festői környezetben interaktív főzőműsorok keretében ismerkedhettek meg a gasztronómia szerelmesei az innovatív technológiák használatával, illetve a francia és a hagyományos magyar konyha rejtelmeivel. A Károlyi Kastélyban megrendezett kétnapos program célja az volt, hogy minden korosztály részére betekintést nyújtson a konyhaművészet titkaiba mind a szakmabeliek, mind pedig a gasztronómia iránt fogékonyak számára.

„Bár minden reggelem így indulna"

Az akadémia háziasszonya, EnniValó-bloggerünk, a főzőműsorairól is jól ismert Marton Adrienn a kastély különleges történelmének ismertetése után nyitotta meg a kétnapos rendezvényt. „Bár minden reggelem így indulna: friss pékáru illatában, hangulatos zene mellett. Hatalmas megtiszteltetésként éltem meg a szálloda igazgatójának, Sieber Anitának a felkérését, hogy én legyek az esemény műsorvezetője.

Más rendezvényeken már korábban is részt vettem moderátorként, de ez valahogy egészen más volt. Mivel fontos számomra az edukáció, nagy örömmel vállaltam el a feladatot. Személy szerint nagyon élveztem ezt a felkérést, már csak azért is, mert nem munkaként éltem meg, hiszen gyakorlatilag azt csináltam, amiért rajongok. Nagyon jó volt látni, hogy ennyi embert megmozgat a gasztronómia és a főzés szeretete” – jegyezte meg Adrienn.

Borkultúra és kézműves ínyencségek

Varga Gergely, a kastély séfje a legmodernebb konyhatechnológiai eljárásokkal ismertette meg a közönséget, míg az érdeklődők a Kreinbacher Birtok és a Best Western Plus Lakeside Hotel séfjének interaktív főzőkurzusára is ellátogathattak. Az akadémia a kurzusok mellett szabadon látogatható programokkal színesítette a kétnapos rendezvény programajánlatát, így nyújtva betekintést a borkultúra és a kézműves ínyencségek világába. A pincehelyiségben felállított impozáns standok között az idelátogatók a lekvár- és sajtkülönlegességek vagy akár a francia péksütemények ízvilágával is megismerkedhettek, míg a kastély más termeiben interaktív koktél- és borbemutatóval várták őket.

Lélegzetelállító kastélytúra

A helyi idegenvezető segítségével a résztvevők megismerhették a 6000 négyzetméteres lakható területtel rendelkező, 1844-ben épült neoklasszicista kastély lélegzetelállító díszes termeinek történetét és a Károlyi család múltját. Fejér megye gyöngyszeme azonban nem csupán történelmi értékeivel varázsolja el a látogatókat, hiszen az 1994-ben létrehozott Károlyi József Alapítvány célja - a kiemelkedő értékű történelmi műemlék rehabilitációja mellett - a közérdeket szolgáló kulturális kezdeményezések támogatása is. Éppen ezért a kastély neves könyvtárterme, a Festetics terem vagy a Zeneterem is rendszeresen otthont ad kulturális, zenei vagy akadémiai rendezvényeknek.

Szakmai lehetőségek és minőségi kikapcsolódás

A kastélyszállót körülölelő 50 hektáros védett parkerdőnek köszönhetően a Károlyi Gasztro Akadémia egyszerre nyújt szakmai fejlődési lehetőségeket és minőségi kikapcsolódást. Az Accent Hotels által üzemeltetett Károlyi-Kastély Hotel & Restaurant egész évben várja az idelátogatókat, így a színvonalas kulináris akadémia és az egyéb rendezvények mellett ideális célpont a kikapcsolódni vágyók számára is. A korábbi gazdasági épületek felújítása jelenleg is zajlik, így a közeljövőben további szállás- és rendezvénykapacitással is bővül a kastélyszálló.

A Károlyi család által támogatott kezdeményezések között a Gasztro Akadémia bár új keletű irányzat, azonban egyedülálló kezdeményezés a régióban, szakmai minőségét tekintve pedig országos szinten is kiemelkedő. A diákok számára felbecsülhetetlen tapasztalatot biztosít interaktív kurzusaival, míg a hobbiséfek testközelből ismerkedhetnek meg a professzionalizmus legmagasabb szintjével. A Károlyi Gasztro Akadémia ismét sikeresen összehozta a régió intézményeit és szakembereit, jövőre pedig újra szívélyesen fogadja a magyar és a francia konyha szerelmeseit.

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!