Életre szóló élmények déli szomszédunknál: Horvátország mindig tartogat újdonságokat!

Horvátország évek óta népszerű úti cél a magyarok körében. Nem is csoda, hiszen gyönyörű, néhol finom homokos, máshol apró kavicsos, vagy éppen sziklás partjain elidőzni valóban varázslatos, ám az ezerszínű Horvátország ezeken kívül is tengernyi káprázatos helyet és látnivalót kínál.

Hosszú évek óta töretlen népszerűség

A legforróbb hónapokban a magyarok többsége Horvátországot választja úti célnak, ahol hangulatos üdülővárosok, gyönyörű természet és lélegzetelállító partvidékek várják az utazni vágyókat. Nem csoda, hiszen elérhető közelségben, csodás tengerparti élményekkel gazdagodhatunk, akár autóval, repülővel vagy vonattal érkezünk is. Tökéletes nyaralóhely továbbá a családosok, baráti társaságok, vagy párok számára is. Utóbbi sokszínűségének köszönhető, hiszen a pihenés mellett szinte bármilyen kulturális programot szervezhetünk, legyen az városnézés vagy esetleg éjszakai élet. Ám akik szeretnek extremitásokban gondolkozni, azokat vadvízi evezésre alkalmas hegyi folyók, mászóhelyek, barlangok, túraútvonalak és kijelölt bickliutak várják, hogy felfedezzék az ország lenyűgöző tájait.

Strandidő

Tiszta víz

Az Európai Bizottság adatai alapján, az Adriai-tenger Európa legtisztább vízű tengere, míg strandjai közül néhányat a legszebbek között tartanak számon.

Elsősorban strandolni szeretünk a horvát tengerparton, ám nem könnyű eldönteni, hogy melyiket válasszuk: kavicsos vagy homokos? Mind a kettőnek megvan az előnye és hátránya is, viszont mint természeti jelenségek, egyaránt káprázatosak.

Ha homokos tengerparton képzeljük el a nyaralást, Magyarországhoz közel szerencsére több ilyet is találhatunk. Északon például Pula mellett Medulinnál, illetve a Kvarner-öböl közepén, a Rab szigeten vannak kiépített homokos strandok. Ha azonban tényleg igazán kristálytiszta vízű strandon szeretnénk fürödni, válasszuk inkább a kavicsos krk szigeti Baskát, a Zadar előtt fekvő kis szigeteket, vagy a dalmát strandokat. A legszebb és legtisztább kavicsos strandokat a Makarska Riviérán találjuk (Makarska, Brela, Podgora). A nyaralás fényét tovább emelheti a dubrovniki Banje, de bátran felfedezhetjük Korcula és Lastovo eldugott strandjait is.

homokos kavicsos strandok horvátország

Hajózás

A tengeren töltött idő egyik legmeghatározóbb élménye lehet a hajózás, vagy akár a motorcsónakozás is. Bármi is passzoljon az életstílusunkhoz, az Adria mindenkinek tartogat szépségeket, de a lenyűgöző tájak mellett a felfedezés örömét is megtapasztalhatjuk. Bejárhatjuk a Kornati szigetcsoport szigeteit vagy lehorgonyozhatunk a számos öböl egyikében. A búvárszemüveget se hagyjuk otthon, mivel a Pakleni szigetek közelében lélegzetelállító vízivilágot találunk. Az igazán kalandvágyók pedig meg se álljanak a szárazföldtől legmesszebb fekvő sziget, Palagruža híres világítótornyáig!

folyók evezés vadvíz horvátországban

Kirándulás

Biztonság

Jó hír, hogy a pandémia dacára már 2020 és 2021 között is biztonságos úti célnak számított Horvátország. A koronavírussal terhelt időkben kitartott, és igyekezett minél előbb visszatérni a normális kerékvágásba, aminek köszönhetően idén is gondtalanul élvezhetjük az Adriát.

Az üdülőhelyek felfedezése egy-egy városi séta alkalmával elmaradhatatlan, viszont ennél többre is érdemes vállalkozni, ha Horvátországban nyaralunk. A választék igen bőséges: Horvátország nyolc nemzeti parkkal büszkélkedhet, valamint 12 természetvédelmi parkkal - legismertebb közülük a Plitvicei-tavak Nemzeti Park, az UNESCO védelme alatt álló természet kincs.

városnézés horvátországban turistáknak Érdemes kulturális programokat is beiktatnunk szabadságunk idejére: nem kell egyből múzeumokra gondolni, a horvát városok tele vannak szebbnél szebb római emlékekkel, amik szabadon megnézhetők - ezeket Pulaban, Splitben és Salona városában vehetjük szemügyre. Továbbá a világ legkisebb katedrálisát Nin városában leljük meg, Zadarban pedig a horvát kultúrörökség gyökerei lapulnak, melyek egészen 3000 évre nyúlnak vissza.

arena pula

Lead fotó: Aleksandar Gospic/CNTB

Oldalak