Mégsem olyan jó hely az űr? Asztronauták figyelmeztetnek a veszélyekre

Az űrutazás bizony nem fenékig tejút.

Indul az űrturizmus

Bizonyára sokak bakancslistás helye az űr – minderre az is bizonyíték, hogy eleddig többszázan regisztráltak már egy jó kis űrutazásra olyan űrkutatási cégeknél, mint amilyen a Virgin Galactic is. A vállalatot még 2004-ben Richard Branson hozta létre a kereskedelmi célú űrutazás mellett az űrturizmus fejlesztésére. Noha tény, hogy egy űrbéli kirándulás valószínűleg neked is életed legjobb utazása lenne, mégis hasznos tudni, hogy azért korántsem veszélytelen. Erről éppen az űrt megjárt asztronauták meséltek.

Aggódik az űrhajós

Az űrbelépés nehézségeire és a felkészületlenség miatti veszélyekre éppen az az Anna Fisher amerikai asztronauta figyelmeztet, aki 1984-ben az első édesanya volt az űrben. Az űrhajós a Discovery űrsiklóján tett missziójának első két napján lett beteg, amely kapcsán elmondta, igenis aggódik amiatt, hogy az űrutazásért több ezer fontot is kifizető emberek például azzal nem is számolnak, hogy ilyen velük is megtörténhet.

Rosszullétek az utazás alatt

Anna Fisher számára az egyik legaggasztóbb dolog, hogy a legtöbben valószínűleg azt gondolják, hogy csak rakétára szállnak és már indulnak is az űrbe. Az űrhajósnő arról beszélt a The Telegraphnak, hogy ez az utazás bizony egyáltalán nem olyan, mint egy repülőgépen: gyakoriak a rosszullétek és a hányás is a fedélzeten, amivel egyébként tönkre is tehetik azok utazását, akik szintén 250 ezer dollárt (több mint 70 millió forint) fizetnek az űrbéli túráért. Mi tagadás, az asztronauta már csak tudja, hogy az űrben tartózkodás első pillanatai sem mindig a legjobbak, sőt! Itt tényleg az egyik pillanatról a másikra történnek a dolgok. Anna Fisherrel megesett például, hogy az űrsiklóban az utolsó két percben elérték a 3G-s sebességet, ami alatt meglehetősen nehéz volt lélegezni, majd a hajtómű leállásával, bumm, jött a súlytalanság. Nagyon hálás is volt azért, hogy aznap épp nem reggelizett.

Lapozz és tudd meg, milyen veszélyei lehetnek még az utazásnak!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!