Sztárok

Rómeó és Júlia történet az övék: ilyen volt Szendrey Júlia és Petőfi Sándor sírig tartó szerelme valójában

Rövid, de síron túl is tartó boldogság volt az övék: olyan szerelem kapcsolta őket össze, amit nem sok embernek van szerencséje átélni az életben, épp ettől volt olyan különleges a románcuk, melyből számtalan gyönyörű vers született.

Így szerették egymást ők

2023-ban Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról szól minden alkalom, ez alól még az olyan „új típusú ünnep” sem kivétel, mint a Valentin-nap. Minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének életművét sokan jól ismerik. Petőfi Sándor a magyar költészet egyik legfontosabb alakja, forradalmár, nemzeti hős és nem utolsó sorban szerelmes férfi volt. Ha az irodalom órákat felidézzük már mindenki mondja is, hogy Petőfi szerelme Szendrey Júlia volt. De mi az a több, mi az a kis titok, amit eddig nem tudhattunk róluk? Szendrey Júlia 17 éves volt, amikor megismerkedtek, pontosan egy évvel később már a felesége lett, újabb egy év múlva édesanya, majd 21 évesen már özvegy. Igen, csak néhány közös év jutott nekik, de azok végtelenül igazak voltak. Egy olyan szerelem, amiről ma sokan csak álmodnak. Galériánkat átlapozva te is megismerheted boldog életük legfontosabb kulcsmozzanatait, melyekről csak ritkán hallani!

„A köztudatban az rögzült, hogy a nagykárolyi megyebálon találkoztak először. Ez így is van, de már néhány órával korábban megpillantották egymást. A szállásuk szinte egymással szemben volt: Petőfié a Szarvas fogadóban, Szendrey Júliáé pedig a Térey-házban. Petőfi nagyon pontosan rögzítette az Úti leveleiben annak a pillanatnak az emlékét, amikor először meglátta a kertben tartózkodó szerelmét, verset is írt azokról az akácfákról, melyek alatt Szendrey Júlia sétált. Nagyon érdekes, hogy két ennyire más társadalmi háttérrel rendelkező ember, ennyire egymásra tudott találni, ez akkoriban ritkaságnak számított” – mondta Gyimesi Emese történész, Szendrey Júlia-kutató, akinek a témával foglalkozó blogja ide kattintva elérhető.
Kattints a további képekért!

Prielle Kornéliának sikerült elcsábítania Petőfit Szendrey Júliától, ám a költő egy rövid viszony után visszatért szíve választottjához, a színésznő pedig végül mással kötötte össze az életét.

Leadfotó: Facebook/szendreyjuliakutatas

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Merle Oberon nézők millióinak szívébe lopta be magát, de a filmszakma is rajongott érte, köszönhetően fantasztikus tehetségének, no és persze lehengerlő szépségének. Sorsa végül mégis úgy alakult,...
Sztárok
Barbara Wussow a nyolcvanas években A klinika című sorozatban nyújtott alakításának köszönhetően lopta be magát a nézők szívébe. A színésznő már a hatodik X felett jár, de még mindig remek formában...
Lifestyle
Az egyetemista lány másnaposan fedezte fel, hogy valami egészen fantasztikus dolgot kreált. A fiatal feltaláló egy vagyont keresett a nem mindennapi ötlettel.