A nagykőrösi operaénekesnő, akinek csillaga van a Hollywoodi hírességek sétányán

Még Marilyn Monroe-val is együtt játszott a magyar színésznő, koloratúr szoprán operaénekes, televíziós előadó Hajmássy Ilona. Világsztárként sem felejtette el, honnan jött: kiállt az 56-os forradalom mellett, Amerikában is Nagykőrös jó hírét keltette.

Hajmássy Ilona portréja

Hagymási Ilona néven 1910. június 16-án született meg Budapesten, de szülei tősgyökeres nagykőrösiek voltak. Nem éltek jómódban, Ilona később egyszer azt nyilatkozta, hétéves koráig azt sem tudta, milyen íze van a húsnak, mert soha nem evett. Szülei az első világháború után Hollandiába küldték egy gyermeknyaraltatási akcióban, ahol megtanult hollandul, viszont mire hazatért úgyszólván elfelejtett magyarul. Szerencsére néhány hónap múlva már ismét az anyanyelvén beszélt.

A szülők ezután beadták Ilonát tanonclánynak egy belvárosi varrodába, két év múlva varrónő szakmunkás lett. 1927-ben női szabónak minősítették, azonban a megszerzett szakmájában nem dolgozott, hiszen álmai másfelé csábították. Jelentkezett a Király Színházban Lázár Ödön igazgatónál, aki Zerkovitz Béla, a századforduló utáni magyar kuplé- és sanzonszerzők egyik legjelentősebb alakjának unszolására felvette görlnek havi hatvan pengő fizetésért. Ez szerény megélhetést jelentett a nélkülöző családnak. A színpadon a nevét Hajmássy Ilonára változtatta. Munkácsy Márton fényképész egyik alkalommal felvételeket készített a lányokról, így lefotózta őt is. A kép a Színházi Életben jelent meg, de elküldte a legnagyobb berlini folyóiratnak is. Az egész ország megismerte Hajmássy nevét és arcát, és a fiatal fotós pályája is beindult.

Szávozd Miklós Lajos jómódú földbirtokos is meglátta a színésznő fényképét, és azonnal megbabonázta a szépséges teremtés, ezért a család beleegyezése nélkül feleségül vette. A nőnek gondtalan életet biztosított volna, ha lemond a színészi pályáról, amire ő nem volt hajlandó. Vágül a férfi családja lépett közbe, amiért Szávozdnak el kellett válnia a feleségétől, amit nem tudott elviselni és önkezével vetett véget az életének.

Az asszony a rövid házasság ideje alatt jegyezte el igazán magát a művészettel. Pénzhez jutott, tanulni kezdett: énektanárhoz járt és nyelvleckéket vett. A szomorú esemény után elment szerencsét próbálni Bécsbe. Zádor Jenő révén került a Volksoperhez, ahol a Toscában tűnt fel. 1935-ben a moziban is debütált: két osztrák filmet is forgatott, később, immár befutott színésznőként viszont azt nyilatkozta, gyakorlatilag semmire nem emlékszik belőlük. Pár hónappal később Weingartner Félix az Állami Operaházhoz szerződtette. Ebben az időben Németh Mária, a két világháború közti időszak egyik vezető szopránja egyengette az útját, aki később is meghatározó szerepet játszott Ilona pályáján. Amikor megbetegedett, ő ajánlotta Hajmássy Ilonát Josephine császárné szerepébe. A közönség szeme előtt úgyszólván percek alatt egy új operettprimadonna született meg. Hajmássy Ilona már megjelenésével és belépő áriájával meghódította a közönséget. Percekig tartott a taps az ária befejezése után.

Tudj meg többet Hajmássy Ilona amerikai karrierjéről – lapozz!

Oldalak