A swinger klubok rejtélye: csoportosan jó a szex?

Az utóbbi években az emberek már kevésbé éreznek szégyenérzetet az intim témák kapcsán. A legtöbben azért a jól bevált monogámiánál maradnak, de vannak olyanok is, akik a swinger klubokra esküsznek. De mi is az a swinger klub, kik és miért járnak ilyen helyekre?

Mielőtt páran azt hinnék, hogy a swinger klub a szving zenei műfajjal van összefüggésben, azokat ki kell, hogy ábrándítsam. Bár magával a kifejezéssel úton-útfélen találkozhattunk már, ugyanis egyre inkább elterjedt a köznapi használatban is. Sokan hallottak már róla, de annál kevesebbnek van személyes tapasztalata az ilyen klubokkal kapcsolatban. A legtöbben sajnos elhamarkodottan ítélkeznek a szexualitás megélésének ilyesfajta módjáról. Mielőtt azonban elvből elzárkóznánk ettől az életformától, lássunk néhány hasznos tudnivalót a swingver klubokról, hogy ezután az előítéleteket hátrahagyva dönthessünk a szvingerek sorsáról!

A swinger életforma hivatalos meghatározása szerint olyan életmódot jelent, amikor a párok szociális tevékenységnek minősülő nem monogám szexuális aktivitásban vesznek részt. Egy ilyen klubot üzemeltető cég honlapján pedig azt olvashatjuk, hogy "a szvingelés felnőtt emberek által, közös megegyezésen alapuló, csoportos szex, amelyet a résztvevők életformaszerűen művelnek." Na de elég a definíciókból, lássuk, hogyan alakult ki ez az életforma, mik voltak a mai swinger klubok ősei!

A swinger-sztori

Az első swinger-sztori a XVI. századból való, amikor is két angol pár, John Dee és felesége, valamint Edward Kelley és felesége kötöttek spirituális párcseréről szóló megállapodást, fizikai kontaktusról még nem volt szó. Az egyedinek mondható eset után a XVII. században került sor ilyesmire, amikor az okkultisták és az alkimisták előszeretettel alkalmazták a párcserét már fizikailag is. A XVIII. században pedig a görögök már kész orgiákat csaptak a vallási rituálék alatt. A mai swinger klubok igazi ősei azonban inkább a XIX. századhoz és a II. világháborúhoz köthetők, ugyanis az amerikai katonák között olyan erős kötelék és szoros barátság alakult ki, hogy egy-egy társuk elvesztésével a katonatársak gondoskodtak az elhunyt katona feleségéről, és a szeretett férj barátai bizony nem csak érzelmi értelemben támogatták az özvegy asszonyt, hanem szexuálisan is. A katonák közti kölcsönös támogatás a különböző pontokon történő állomásozások alkalmával is megvalósult, így a férj távollétében a feleséghez épp legközelebb állomásozó katona teljesítette férfiúi kötelességeit. Ehhez is vezethető vissza a „feleségcsere” fogalma, ám hímsoviniszta csengése miatt ez az elnevezés kikopott a szóhasználatból.

Mindent a szwingerekről

A mai swinger-klubok azonban korántsem a feleségek cseréjéről szól, hanem a párok közti közös megegyezésen alapuló életformáról. Az egyesség értelmében pedig mindkét fél elfogadja, hogy párja másokkal fog szexuális kapcsolatot létesíteni. Sokan összetévesztik a swinger életforma jelentését az érzelemmentes, kötöttségek nélküli szexkapcsolatokkal, pedig a swinger klubba járó párok ugyanúgy szeretik egymást, mint monogám életet élő társaik, csak szexuális életüket efféle változatossággal dobják fel, amivel akár fel is frissíthetik a kapcsolatot és szerelmüket is. A swinger klubok elterjedésének köszönhetően már kutatók is vizsgálták ezen életforma sajátosságait, és azt tapasztalták, hogy a swingerek sokkal kiegyensúlyozottabbnak, boldogabbnak vallották magukat, mint monogám társaik. A kapcsolat frissítésének tényét alátámasztja a válaszolók 60%-a, akik szerint  a kapcsolatuknak kifejezetten jót tett a „csoportos rosszalkodás”.

A játék alapszabályai

A swinger-klubokat a filléresnek nem nevezhető belépődíjak ellenére is a pornón, különösen az agresszív vagy extrém pornókon felnövő generáció tökéletes helyszínnek és ideális lehetőségnek gondolhatja bizonyos perverziók, vagy rejtett agresszív vágyak kielégítésére. A klubok szolgáltatásait igénybevevőknek ezért tisztában kell lenniük bizonyos alapszabályokkal, melyek megszegése azonnali és végleges kizárást von maga után. A szabályok részleteire és következményeire az adott klub honlapján és a helyszínen is felhívják az érdeklődők figyelmét, amiket a kulturált, közös élvezetet előnyben részesítő szórakozás érdekében mindenkinek tiszteletben kell tartania. A legfontosabb szabály, hogy a nem minden esetben nemet jelent. Ha valaki diszkréten, de határozottan jelzi, hogy nem kíván testi kontaktusba lépni a közeledő féllel, akkor azt el kell fogadnia, erőszakoskodni pedig nem csak a szabályzat miatt értelmetlen, hanem a többi résztvevő miatt is, akik azonnal leállítják az agresszívan közeledőket.

Vannak, akik kifejezetten úgy érzik jól magukat, ha szex közben nézik őket, mások csak nézelődni szeretnek, de minden esetben tiszteletben kell tartani és meg kell érteni a másik nem verbális jeleit, utalásait. Ahogy a „nem” kifejezésének is megvan a sajátos, szelíd, de határozott megnyilvánulási módja, bármelyik csoport külön jelezheti például egy függönnyel, vagy csak látható elszeparálódással a betolakodni vágyóknak, hogy nincs szükség újabb résztvevőre.

Akármennyire is idegennek, személytelennek és veszélyesnek tűnhet a szexualitás csoportos keretek közti megélése, ahogy minden közösségi cselekvésnek, a swinger-kluboknak is megvan a maga szabályzata és kerete, amit általában mindenki betart. Ezért, bár hihetetlenül hangzik, de egy ilyen társaságban nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat, mint akár egy vakrandin. A konzervatívabb felfogású emberek számára ez az életforma túl idegennek és erkölcstelennek hathat, de látatlanban nem érdemes ítélkezni. Aki elég bátorságot és kíváncsiságot érez magában, nyugodtan látogasson el egy ilyen klubba, és személyes tapasztalat alapján hozzon ítéletet. Aki viszont ódzkodik ettől, azt semmiképp sem szabad erőltetni, mert akár a kapcsolat rovására is mehet.
 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!