Recept

A tunéziai konyha finomságai előételtől a desszertig

A tunéziai konyha meghatározó elemei a hal, a csirke, a kuszkusz, az olívabogyó, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a sok-sok különleges és pikáns fűszer. Ezen összetevőkből készülnek az igazán autentikus fogások, amikkel most meg is ismerkedhettek és egy kis inspirációt szerezhettek a mindennapi főzéshez!

Így étkeznek Tunéziában

Természetesen nem minden háztartásban rutinszerű a 3-4 fogásos menüsor, ám az elmondható, hogy szinte minden étkezéshez dukál a bagett és a harissa, avagy a tunéziai Erős Pista. Csípősségében valóban hozza a magyarok kedvenc paprikakészítményét, viszont a paprikának inkább a keserűsége dominál az ottani kencében. Jóformán bármihez fogyasztható: bagettre kenve, tunkolva, vagy levesekbe ízesítőként, de sokszor még a kuszkuszhoz vagy a tésztákhoz is kevernek belőle egy adagot.

tunézia olívabogyó bagett tonhal

A klasszikus előétel tehát a harissa bagettel, amihez olívabogyót és tonhalat tálalnak. Szintén klasszikusnak tekinthető még a saláta (uborka, lilahagyma, paradicsom) és a pikáns fűszerezésű sült zöldségek. Ezt követi egy általában halból főzött leves orzó tésztával, majd a főétel szintén hal kuszkusszal vagy kis négyzet alakú főtt tésztával. A halat lehet cserélni csirkére, marhára vagy bárányra (a csirkét hasonlóan készítik, mint az itthon is ismerős pörköltet), a desszert pedig – hagyományosan – gyümölcs.

kuszkusz hal tunéziai étel

Begyűrűzött nyugati kultúra

Tekintve, hogy Tunézia valaha francia gyarmat volt, bőven vettek át a francia konyhából is elemeket: a reggelihez gyakran kínálnak croissant-t, de már a fentebb emlegetett bagett is népszerű, valamint a ratatouille, azaz a francia lecsó. Ezen kívül választhatunk palacsintát (crêpe) vagy tojást is minden formában (igen csak kedvelik a helyiek), illetve joghurtot is szívesen fogyasztanak. Desszertként választhatunk crème brulûlée-t vagy lávasüteményt, főételnek tésztaételeket és pizzát, de ha megcsömörlöttünk a kuszkuszban, nyugodtan kérhetünk köretként sült krumplit vagy rizst is. Ám tengerparti ország lévén kár lenne kihagyni a tenger gyümölcseit: talán az egyik legérdekesebb fogás a tintahallal töltött paprika – ami kísértetiesen hasonlít a hazai, darálthússal töltött tv paprikára egy kis paradicsomszósszal nyakon öntve.

Mire figyeljünk?

Talán ez a téma érdemelne még egy cikket kényességének ellenére, mivel elég fontos tudni, mire készüljünk – főleg azok, akiknek valamilyen emésztési problémájuk van. Nekik ugyanis nincs túl jó hírem, Tunézia az ételek szempontjából könnyen lehet, hogy nem lesz egy lenyűgöző élmény. Válasszunk könnyebb ételeket (a helyiek nagyon segítőkészek ebben), valamint minden étkezéshez fogyasszunk kólát (még az orvos is ezt írja fel emésztési panaszokra) – jégkocka nélkül! Ugyanis a jégkocka itt-ott a helyi csapvízből készül, ami köztudottan tiltólistás szomjoltó Tunéziában. Mindenesetre vigyünk magunkkal némi hasfogót és probiotikumot, ha rendellenes tüneteket tapasztalnánk magunkon. Sajnos akár napokig is elhúzódhat, ráadásul egyéb gonddal is járhat a gyomorrontás, amin már csak az antibiotikum és a pihenés segít. Egy biztos: a nyaralást mindenképp megakasztja, ezért inkább nagyon figyeljünk arra, hogy miket eszünk meg.

Amitől igazán ízes lesz az étel

A tunéziai konyhában előszeretettel használják a fűszereket, úgy mint az erős paprikát (és jóformán mindent, ami csíp), a köménymagot és a kurkumát. Illetve olyan ízesítőket is, amiket a mi ízlelőbimbóink nem is ismernek feltétlenül, így kissé nehéz rájönni, hogy pontosan mivel is van dolgunk, mindenesetre érdekes ízkombinációkat kóstolhatunk meg. Édesítésnek azonban a narancs- és rózsavizet használják, ami valóban különleges ízélmény akár a török kávéba vagy a menta teába (szinte kötelező megkóstolni), akár a süteményekhez vagy a pohárkrémekhez adva.

arab menta tea narancs rózsa

A fűszerek egyébként a tunéziai ételek szíve-lelke. A konyha nem túl sokszínű, nem válogathatunk sokféle fogásból, ám a fűszerezésnek köszönhetően mégis változatosnak tekinthető. Valamint a zöldségek-gyümölcsök íze is egészen fergeteges az itthon megszokotthoz képest, így ezek az elemek is tovább emelik a menü fényét. S szerencsére rengeteget is használnak belőlük, így a vegetáriánusok is jól lakhatnak, ha Tunéziába látogatnak.

Lapozd át galériánkat még több tunéziai fogásért!

Az előételek között szerepel még a zöldségsaláta friss- és sültzöldséges változatban egy-két ropogós tonhalas tekerccsel.
Kattints a további képekért!

Oldalak

Recept
Sztárok
Szinte kötelező program volt a magyarok életében hétvégente a tévé elé ülni és Már megint Malcolmot nézni. Az egykor cuki kisfiú szívdöglesztő pasivá érett Frankie Muniz, aki meglepő karriert...
Sztárok
A műsorvezető jövőre ünnepli majd 70. születésnapját, és bár jelenleg egyedülálló, örülne, ha ismét betoppanna életébe a szerelem.
Sztárok
A világhírű előadóművész szinte teljesen elzárkózott a külvilágtól, miután kiderült, hogy stiff-person szindrómában szenved.