Recept

Sushizás kezdőknek - Minden, amit tudni akartál a japán konyha ékességéről

Japán gasztronómiájáról mindenkinek azonnal a sushi jut eszébe. Ez a rizsből, algalapból és friss tengeri halból álló finomság azonban a kezdőknek általában nagy fejtörést okoz, mivel kicsi országunkban a nyers halfogyasztás nem megszokott, így nem csoda hogy sokan ódzkodnak tőle. Azonban ha valaki vállalkozó szellemű, ezzel a kis útmutatóval magabiztosabban fog rendelni magának a rengeteg féle sushi közül.

Alapok a sushizás előtt

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

Mielőtt rászánjuk magunkat, hogy megkóstoljuk a sushit, érdemes körünézni, hogy hova látogatunk el. Az online értékelések alapján így könnyen kiszűrhetjük a nem megfelelő minőségű ételt áruló éttermet. Mivel nyers halat szolgálnak fel, a legfontosabb a friss áru, erről pedig a vendégek mindig szívesen hagynak visszajelzést a sushizók oldalain.

Állandó szereplők

Ha sushit eszel, három állandó szereplővel biztos találkozni fogsz, ami pedig a wasabi, a szójaszósz és a gyömbér. A legtöbb helyen már nem ragaszkodnak, hogy pálcikával fogyasszuk el az ételt, így attól senkinek sem kell tartania, hogy kellemetlen bénázásba fordul az éttermi móka. A sushi esetében a wasabit és szójaszószt úgy kell használni, hogy a hiedelmekkel ellentétben nem keverjük bele a wasabit a szójaszószba, hanem egy nagyon kis darab wasabit pöttyintünk a sushinkra (nagyon erős, tényleg) majd a sushi nem rizses oldalát (amin a hal van, vagy az algalap) mártjuk bele egy rövid ideig a szójaszószba. Ennek az az oka, hogy ha a rizshez ér a szósz, nagyon megszívja magát a sós lével, és élvezhetetlen lesz az aroma. A gyömbér a wasabit eltúlzók mentsvára, mivel az ecetes íz gyorsan elveszi a wasabi csípősségét.

A sushi fajtákért lapozz a második oldalra!

Fotó: fleurderiz.com

Oldalak

Recept
Sztárok
Solti Ádám számára most minden a színház, és a család körül forog. A Madách Színház színésze ritkán enged ilyen mélyen bepillantani a kulisszák mögé – most azonban őszintén mesélt szerepekről,...
Lifestyle
Megint egy új kifejezés a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, amit meg kell jegyezni. Ez tényleg világszintű mérföldkőnek számíthat.
Sztárok
Azt is megkérdezték Zacher Gábortól, hogy ha választani kell, akkor a bejgli, vagy a zserbó a nyerő nála.
Christmas
Azt hihetnéd, hogy olyan karácsonyi díszítést használsz, amilyet csak akarsz, de a HungaroControl és a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság figyelmeztetést adott ki.
Lifestyle
A téli hónapokban kevés dolog esik olyan jól, mint egy forró, gőzölgő krémleves, amely egyszerre melenget, táplál és kényeztet. Most eláruljuk, mi az istenien finom és selymes levesek titkos...
Lifestyle
A 17. században már Európában is elterjedt, sőt hétköznapi szokásnak számított, hogy a férfiak magas sarkú cipőt hordtak, de vajon honnan ered ez a trend, és milyen praktikus célokat szolgált a...