Retró lángos, ahogy a strandon etted – fokhagymával, tejföllel és sajttal

Sosem megy ki a divatból.

Retró lángos

Hozzávalók (kb. 12-14 darabhoz):

  • 6 dl langyos víz
  • 2 tk cukor
  • 40 g friss élesztő
  • 4 tk só
  • 1 kg liszt
  • olaj a sütéshez
  • 4 gerezd fokhagyma
  • tejföl
  • reszelt trappista sajt

Elkészítés:

A víz felébe beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, ami ha felfutott, a sóval elkevert liszthez adjuk. Hozzáöntjük maradék vizet is – tanácsos adagonként, így biztos, hogy eltaláljuk a megfelelő mennyiséget –, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Ha kész, legalább egy órára lisztezett felületen, letakarva hagyjuk duplájára kelni. Ez idő alatt elkészíthetjük a fokhagymás szószt: 4 gerezdet összezúzunk és kb. fél deci olajjal kikeverjük. A megkelt tésztából darabokat szakítunk és olajos ujjal, bentről kifelé haladva óvatosan, mégis határozott mozdulatokkal lepény alakúra nyújtjuk. Tűzforró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Úgy a legfinomabb, ha a kissé kihűlt lángos tetejét megkenjük a fokhagymás szósszal, amit egy tejfölös réteggel, majd reszelt sajttal borítunk.

Még két megunhatatlan strandételért lapozz a következő oldalra!

Fotók: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!