Rácsos-meggyes pite – süti ennél egyszerűbb már nem is lehetne

Linzer tésztából, jó sok gyümölcsös töltelékkel készül.

Rácsos-meggyes pite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 ek tejföl
  • 12 dkg cukor
  • 2 tojás
  • ½ cs sütőpor

A töltelékhez:

  • 70 dkg meggy
  • cukor ízlés szerint
  • 1 cs vaníliás cukor
  • ½ ek őrölt fahéj
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

A tésztához a sütőporral elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a cukrot. Ráütjük a tojások sárgáit, majd a tejfölt is hozzákanalazva egy jól formázható tésztát gyúrunk belőle. A tésztát két részre osztjuk, kb. egyharmad-kétharmad arányban. Külön-külön fóliába csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük legalább addig, amíg elkészítjük a tölteléket (de jobb, ha minimum fél órát hagyjuk a hidegben). Ehhez a megmosott, kimagozott meggyet egy tálban megcukrozzuk, meghintjük fahéjjal és összekeverjük a vaníliáscukorral is. Pihentetés után először kinyújtjuk a nagyobb tésztát és a tepsibe (vagy a tortaformába) fektetjük, majd megszórjuk a zsemlemorzsával. Erre jöhet szépen elegyengetve az enyhén kinyomkodott meggyes töltelék, rá pedig a másik rész tészta, csíkokra vágva, rács formában. A rácsokat lekenjük a tojásfehérjével és előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük. Körülbelül 40 perc alatt elkészül, de látni fogjuk: ha már piros a teteje, kész is a süti. Porcukorral meghintve, de a nélkül is igazi nyári finomság.

Még két nyári sütireceptért lapozz a következő oldalra!

Fotók: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!