Csaló napokra tökéletes: mennyei magvas receptek Marton Adri konyhájából

Adri’s Kitchen bloggerünk, Marton Adri, nagy figyelmet fordít a családja és saját egészségére, különösen az elmúlt egy évben. Szerinte nagyon fontos, hogy megfelelő tápanyagokat vigyünk be a szervezetünkbe, amelyek segítenek ellenállóbbá tenni immunitásunkat belülről; bőrünket pedig kívülről. Ezt hívják igazi win-win helyzetnek. De hogy létezik-e ilyen, erről beszélgettünk most Adrival. (x)

Adri, hogy éled meg az elmúlt egy évet? Változott valami a Marton család életében?

Igen, alapvetően igen. Sőt mondhatnám, szinte minden. Az időbeosztást, a társas programokat és a hatalmas utazásokat teljesen felülírta a vírushelyzet. Viszont a bevásárlásokkal, előkészületekkel, főzéssel kapcsolatosan talán sosem voltam ennyire elszánt és tudatos. Mivel a gyerkőceim, Maxi és Noel otthon tanulnak, így én lettem az egyszemélyes séfjük, aki miután véget ér a reggeli, elpakol, és már készíti is az ebédet. Majd jöhet a vacsora. Azt hiszem, ezzel nemcsak én vagyok így, szóval ez minden egyes háziasszonynak hatalmas fejtöréssel jár. Megtanultam maradékot menteni, a kamrából főzni vagy épp a nem annyira dekoratív zöldségeket és gyümölcsöket felhasználni és isteni smoothie-t vagy turmixot készíteni belőlük.

Azt viszont mindig szem előtt tartom, hogy amit a gyermekeim esznek, azok egészséges alapanyagok legyenek.

Mivel a tanulás közben folyamatosan a számítógép előtt ülnek, így nem tudnak mozogni. Viszont észrevettem, hogy ilyenkor imádnak nassolni. Szóval hatványozottan oda kell figyelnem, mit eszegetnek. Maxi imádja a kesudiót, míg Noel a mandulát. Maxi a reggeli zabkásájába szokott tenni ezekből a magokból, Noel pedig magában eszegeti. Én meg nyugodt vagyok, hogy olyan tápanyagok jutnak a szervezetükbe ezáltal, amik még a tanulást és a koncentrációt is segíthetik. De természetesen nemcsak azt, nézzétek csak mennyi minden jótékony tulajdonsága van a magvaknak!

Pisztácia: A pisztácia segíthet rendben tartani az érrendszert és óvni a szívet. Fogyasztása során hozzá juthatsz a szükséges kálium, mangán, réz, magnézium, kalcium, cink, vas és szelén mennyiséghez. Az A- és E-vitamin tartalmának köszönhető, hogy csökkentheti a szervezetben lévő gyulladásokat. Egy csésze pisztáciában a foszfor napi bevitelének 60 százaléka található meg, ami abban is segíthet, hogy megakadályozza a kettestípusú cukorbetegség kialakulását. A pisztáciában lévő E-vitamin egy olyan antioxidáns, amely létfontosságú az egészséges bőr szempontjából.

Mogyoró: Tudtátok, hogy a mogyorónak legalább 6 jótékony hatása van a testünkre? Például:

  • Csökkentheti a koleszterinszintet,
  • Segítheti a vércukorszintet tartani,
  • Alkalmas lehet a karcsúbb test eléréséhez,
  • Jó zsírokkal van tele,
  • Javíthatja a memóriát,
  • Magas a tápanyagtartalma

Kesudió: A kesudiót a „magok királynőjének” is nevezik. Rengetek jó hatással lehet a testünkre, így bátran fogyaszthatjuk. Most 6 pozitív tulajdonságát mutatjuk meg nektek:

  • Segíthet óvni a szívet
  • Betegségmegelőző hatása lehet
  • Segíthet széppé tenni a bőrt, a hajat
  • Csonterősítő hatása lehet
  • Segítheti az idegrendszer működését
  • Epekő ellen is hatásos lehet

Mandula: Az egyik legismertebb mag, biztosan fogyasztottuk már különböző ételekben, sütemény formájában vagy csak úgy önmagában. Mutatunk 8 okot, amiért még többet kellene fogyasztanunk belőle:

  • Javíthatja az agy működését (vizsgaidőszakban nagyon ajánlott)
  • A foszfor tartalma miatt nagyon jó hatással lehet a csontokra
  • A magas B-vitamin szintje miatt beindíthatja a zsírégetést, így fogyókúra alatt is nyugodt szívvel ehetjük
  • A rozstartalma segítheti az anyagcserét és megelőzheti a székrekedést (ehhez már napi 4-5 szem mandula is elég)
  • Magnéziumban gazdag, segíthet a vérkeringés serkentésében, szinten tarthatja a vérnyomást, csökkentheti a szívroham kockázatát
  • A nagy mennyiségű folsav miatt különösen ajánlott a kismamák számára, hiszen a folsav segíthet serkenteni az egészséges sejtnövekedést és a szövetek kialakulását
  • E-vitamin tartalma miatt segíthet táplálni a száraz bőrt

Mióta vagy a Nutline nagykövete? Miért szeretsz ezzel a márkával együttdolgozni?

Több mint 1,5 éve kezdődött a „kapcsolatunk.” Azóta kis túlzással mondhatom, hogy ezek az egészséges magvak bejárták velem a világot. Legutóbb Balin voltam és oda is vittem magammal néhány nasit. Nemcsak a hosszú repülőutak megmentője volt, hanem 1-1 fizikálisan megterhelő kirándulás elengedhetetlen része is.

Marton Adrienn kirándul

A legfinomabb és a legmagasabb technológiai előállításokkal készülő magokról beszélünk. A csomagolása is nagy kedvencem, hiszen visszazárható tasak. Ha a srácaimnak viszek a suliba vagy kirándulunk, akkor könnyedén vissza tudják zárni, ez pedig abban is segít, hogy nem száradnak ki a magok. Illetve most az újdonsült nagy kedvencem a mézes-mogyoró, ami nem csak sós, hanem édes is egyben. A gyerkőcök is kifejezetten szeretik, hiszen nem csak laktató, de édessége miatt a napi nassolást is kiváltja.”

Ahogy pedig azt már Adritól megszokhattuk, mindenből zseniális recepteket kreál, így elhoztunk nektek két olyan desszertet, amiben a magvak fontos szerepet játszanak, így legálissá téve a „csaló-napot”is. Készítsétek el Ti is!

SÓSPERECES-MOGYORÓVAJAS FAGYLALT

FAGYLALT

  • 500 ml Habtejszín
  • 25 g Purcukor
  • 1 csomag Habfixáló
  • 1 csomag Sósperec
  • 150 g Pörkölt, sótlan mogyoró
  • 1 ek Mogyoróolaj

EGYÉNI HOZZÁVALÓK

  • Ízlés szerint só

Sóspereces-mogyoróvajas fagylalt Marton Adritól

ELKÉSZÍTÉS

Egy marék kivételével több adagban szórjuk az aprítóba a mogyorót és kezdjük el darálni. Amikor már apróbbra darálta a gép hozzáadjuk a többit, szakaszosan adagoljuk. Belekanalazzuk az olajat, ha szükséges sózzuk, és addig krémesítjük, amíg teljesen homogén állagú lesz. A habtejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. A sós perecet nagyobb darabokra törjük és a mogyoróvajjal együtt a habtejszínbe forgatjuk. Nem kell teljesen összekeverni, csak nagy mozdulatokkal hozzá forgatjuk. Ha kész egy folpackkal kibélelt gyümölcskenyérformába belekanalazzuk, a tetejét megszórjuk egy kevés pereccel és a maradék mogyoróval. A végén a folpackkal befedjük és mehet a hűtőbe minimum 3 órára.

PISZTÁCIÁS TIRAMISU

KRÉM

  • 50 dkg Mascarpone
  • 5 db Tojás
  • 1 csomag Vaníliás puding
  • 1 kk Vaníliás cukor
  • 5 dl Tej
  • 20 dkg Cukor

PISZTÁCIA KRÉM

  • 1 dl Olívaolaj
  • 20 dkg Sűrített tej
  • 8 dkg Cukor
  • 25 dkg Nutline pisztácia

TÉSZTA

  • 1 csomag Babapiskóta
  • 1 dl Kávé
  • 1 db Rumaroma
  • 5 dkg Nutline pisztácia

Pisztáciás tiramisu Marton Adritól

ELKÉSZÍTÉS

KRÉM

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét a cukorral habbá verjük. A sárgáját elkeverjük a pudinggal, vaníliás cukorral és a tejjel krémmé főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a mascarponet majd a tojásfehérjét és a hűtőben pihentetjük.

PISZTÁCIA KRÉM

A pisztáciát 180 fokos sütőben 8- 10 percig megpirítjuk, majd lemorzsoljuk róla a barna hártyát. Alsó késes aprítóba tesszük a többi hozzávalóval és egyneművé daráljuk. A krém felével fellazítjuk a pisztáciamasszát.

TÉSZTA

Egy nagy tálba elkezdjük rétegezni a babapiskótát, amit meglocsolunk a rumos kávéval, erre jön a pisztáciás krém, piskóta meglocsolva kávéval, sima krém...Addig rétegezzük, amíg el nem fogy, és a tetejét megszórjuk durvára vágott pisztáciával. Érdemes 1 éjszakát a hűtőben pihentetni.

Oldalak