Tudod, miért nem vegán a tojás? Íme 3 „tojásos” recept, ha te is a növényi étrend híve vagy!

Cikkünkben eláruljuk, miért nem fogyasztanak tojást a vegánok - ha pedig kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld az alternatívákat, egyből mutatunk is három egyszerű receptet, amit akkor is érdemes elkészítened, ha csak szeretnél egészségesebben étkezni a jövőben!

Miért nem vegán a tojás?

Ha te is a vegán étrend híve vagy, esetleg csak érdeklődsz a speciális étrend iránt, bizonyára tudod, hogy a vegánok a vegetáriánusokkal ellentétben elutasítják a hal, a tejtermékek és a tojás fogyasztását is, tehát mindent, ami állati eredetű étel. Sok vegán még mézet sem fogyaszt, ugyanis az is állati közreműködéssel jön létre, ám vannak, akik ezt megengedik maguknak. Az azonban biztos, hogy a tojást mindegyik vegán mellőzi – felmerülhet benned a kérdés, hogy mégis miért nem esznek tojást a vegánok? A válasz nagyon egyszerű: a nagyipari állattartás, azaz a tojásipar nem állatbarát, a tojástermelés meglehetősen bonyolult, sokszor kegyetlen körülmények között zajlik, így a tojás mellőzése etikai kérdés a vegánoknál. Ha ezeket a körülményeket alaposabban megvizsgáljuk, megérthetjük, miért nem vegán a tojás. A tyúkok a tojásiparban gyakran még a két évet sem élik meg, a ketrecekben pedig egy tyúknak kisebb helye van, mint egy A4-es papírlap, ezért nem tudnak szabadon mozogni, ez pedig valljuk be, nem éppen természetes vagy állatbarát környezet. Testük hamar tönkremegy amiatt is, mert a tojásiparban évi körülbelül 300 tojást várnak el tőlük, a tojás által pedig a kalcium távozik szervezetükből, ami csonttöréshez, a belső szervek rongálódásához vezet. Jó hír azonban, hogy akkor sem kell lemondanod a tojásról, ha vegán vagy, ugyanis egyre több az alternatíva és a fűszerezési módszer, amellyel szinte megszólalásig lehet utánozni a tojás textúráját és ízét. Cikkünkben három receptet mutatunk, amit érdemes kipróbálni, ha te is szeretnéd kerülni a tojásfogyasztást a jövőben – hidd el, annyira finom mind, hogy valószínűleg neked sem fog hiányozni ezután a hagyományos verzió, az ízletesség mellett pedig még egészséges is az összes!

Vegán tojásrántotta

Hozzávalók:

  • 46 g csicseriborsóliszt
  • 120 ml szójatej
  • 2 ek szárított élesztő
  • 1 tk dijoni mustár
  • fél tk kurkuma
  • fél tk fokhagymapor
  • ¼ tk fekete só
  • ¼ tk hagymapor

Zöldségek:

  • 1 db paradicsom
  • 113 g szeletelt gomba
  • fél fej hagyma
  • 1 tk olívaolaj

Elkészítés:

Egy tapadásmentes serpenyőbe forrósítsuk fel az olívaolajat, dobjuk rá a felaprított hagymát és dinszteljük addig, amíg teljesen puha nem lesz. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot és a szeletelt gombát, és ezeket a zöldségeket is pároljuk puhára. Közben egy tálban alaposan keverjük össze a csicseriborsólisztet, a szójatejet, az élesztőt, a kurkumát, a mustárt, a fokhagymaport, a sót és a hagymaport, majd öntsük a keveréket a zöldségekre és süssük addig, amíg a keverék szilárd nem lesz, mint egy palacsinta. Ezután egy spatula segítségével fordítsuk meg a lepénykét. Tálaljuk friss pékáruval, avokádóval és metélőhagymával.

További két vegán tojásos receptért lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!