Itt az 5 döntős! Közülük választják ki az idei ország tortáját

Már csak öten vannak versenyben a Magyarország tortája címért. Itt vannak az idei döntősök, közülük kerül majd ki a nyertes.

Magyarország Tortája 2022 – Íme a döntős torták

A Magyar Cukrász Ipartestület a Facebook-oldalán közölte csütörtökön, hogy már csak öten vannak versenybe az ország tortája címért. Idén már tizenhatodik alkalommal hirdették meg a versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Mint írják, idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Érdekesség, hogy idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.

Az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt került megrendezésre a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon. Minden nevezett torta vitrinekben ki volt állítva, a szakmai közönség és a sajtó munkatársai is megtekinthették őket. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését. A közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt, melyet Pataki Ádám cukrászmester moderált.

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a végső győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri öt tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre április 10-ig várják a cukrászok jelentkezését. Az első zsűrizést követően a döntőt júniusban tartják meg a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan. Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.

Az idei döntős tortákat a galériánkban tekintheted meg!

Huncut szilva herceg – Karikó Orsolya – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
Kattints a további képekért!

A versenyzőknek egy legfeljebb négy elemből álló innovatív, de populáris új ételt kellett készíteniük. A nyertes csapat a Hortobágy ízei fantázianévvel ellátott fogásával tarolt.

Leadfotó: 123rf

Oldalak