Van különbség barna és fehér cukor között? Elárulom az igazságot

Sok tévhit kering az interneten azzal kapcsolatban, van-e különbség valójában a barna és a fehér cukor között. Ne keresgélj tovább, szerzőnk, az Egy szakács naplója blog írója most elárulja nekünk az igazságot és extraként még egy receptet is hozott nekünk!

Mi a különbség?

Talán már találkoztunk több receptben is barna cukorral, amit aztán egy legyintés keretében helyettesítettünk is rögtön fehér cukorral, mondván: a cukor az cukor. Jól tettük?

Ahhoz, hogy megértsük a különbséget a különböző cukorfajták között, meg kell néznünk, hogyan is készül a cukor. Talán sokunknak rémlik valami a középiskolai földrajz, és kémia órák tananyagából. Cukorrépa, vagy nádcukor? Melasz, mész, cukor. A gyártás folyamata leegyszerűsítve: a cukorrépát megmossák, majd felszeletelik, és meleg vízbe teszik, hogy egy cukros oldat jöjjön létre, majd a répákból kipréselik az utolsó cseppig a cukrot, és ehhez a vizes-cukros oldathoz adnak egy jó adag mésztejet, illetve széndioxidot, ami segít megtisztítani az esetleges szennyeződésektől. Az oldatból aztán alacsony nyomás alatt elpárologtatják a vizet, és egy centrifuga segítségével kiszűrik a kristályokat az oldatból. Ebből a tisztított oldatból kinyert kristályokat ismerjük cukor néven, míg a visszamaradt oldatot melasz néven. A kristálycukrot jól ismerjük, de miért barna a barna cukor?

Barna cukor

A barna cukor ugyanúgy cukorrépából készül, viszont a feldolgozás során nem teljesen tisztítják meg a kristályokat a melasztól, ennek köszönheti a barnás színét, és karakteres ízét. Sokszor a barna cukrot fehér cukorból készítik, nádmelasz utólagos adagolásával. Ha a cukorkristályokat utólag színezték meg, a cukor "pergős szemű" lesz, míg ha nem választották el teljesen a melasztól, tapintásra ragacsos, nedves a cukor, és sokszor nagyobb csomókba áll össze. A melasznak köszönhetően a barna cukornak van egy karakteres íze az "édes" íz mellett, így szerintem kár kihagyni a receptekből. Mogyorós, magvas süteményekhez remekül passzol a barna cukor íze, és sokszor színben is szebb eredményt kaphatunk, ha áldozunk plusz 100-200 forintot a barna cukorra.

Hogy egészségesebb-e mint a fehér cukor?

Rengeteg életmód magazinban olvashatjuk, hogy használjunk barna cukrot, mert egészségesebb mint a fehér, kevesebb kalóriát tartalmaz, több ásványi anyagot. Az igazat megvallva: barna cukor és fehér cukor között nincs nagy különbség, mivel mindkettő ugyanabból az alapanyagból indul ki, sőt az eljárás is 90%-ig megegyezik, kizárólag a végén van különbség a két cukorban. A barna cukor kicsivel kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a fehér társa, de ezt leszámítva semmivel se egészségesebb az egyik a másiknál. Ellenben a nyírfacukorral, ami egészségesebb. Csak éppenséggel nem cukor, hanem cukoralkohol, így az összehasonlítás nem állja meg a helyét. De erről majd máskor. Nézzünk most egy receptet!

Csokis keksz

Fiatalkorom - mintha most olyan öreg lennék?! - kedvenc sütije, amit megannyi rajzfilmben láttam, de mindig csak hipermarketek polcán találtam meg. Aztán mikor először találkoztam vele, rájöttem, hogy igazából gyorsabb elkészítenem, mint elmenni a boltig, és megvenni. Vaj, cukor, tojás, liszt, és egy tábla csoki. 10 perc robotgéppel, és ugyanennyi sütőben. A receptet egy vendégnek köszönhetem, aki a hotelban tartózkodása során megkérdezte a konyhát, hogy tudunk-e ilyen kekszet készíteni, amire én bőszen bólogatva közöltem, hogy persze. Majd ment a kutakodás az interneten a legjobb recept után, amit aztán 10 perc alatt rögtön át is variáltunk saját meglátásunk szerint. Ha látunk a bolt polcain esetleg demara, vagy moscovado cukrot, akkor érdemes azzal kipróbálni a receptet. Moscovado cukor használata esetén a 300 grammból 100 gramm legyen moscovado, és a maradék 200 gramm sima barna cukor. A csokoládé tetszés szerinti, de ajánlom a 40-50%-os étcsokoládékat.

A receptért lapozz a következő oldalra!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!