Karácsonyi zserbórecept, ahogy csak a nagymamánk készítette

Bár még egy hónap van karácsonyig, már most ideje elkezdenünk a tervezgetést az ünnepekre. Az olyan klasszikus süteményekkel, mint a zserbó, biztosan nem lehet melléfogni, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szeretik. Ha szeretnéd elkészíteni, de nincs hozzá recepted, olvasd el a cikkünket!

Hozzávalók

A tésztához

  • 45 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • 1 dl tejföl

A töltelékhez

  • 30 dkg lekvár
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor

A mázhoz

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 ek olaj

Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze és osszuk három egyenlő részre. Nyújtsuk ki mind a hármat akkorára, mint a tepsink mérete. Az elsőt tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára, kenjük meg lekvárral és szórjuk meg a cukorral ízesített darált dióval. Ekkor jöhet rá a második lap, az újabb töltelék, végül pedig a harmadik lap. Kissé szurkáljuk meg a tetejét villával, majd nagyjából másfél óráig hagyjuk kelni. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül egy fél óra alatt süssük meg. Ekkorra a teteje aranyszínű lesz. Hagyjuk, hadd hűljön ki, majd vegyük ki a tepsiből. Készítsük el a csokoládémázat: gőz felett olvasszuk fel a csokit és keverjük el egy kis olajjal. Öntsük rá a sütemény tetejére és simítsuk el. Ha megszilárdult a máz, felszeletelhetjük.

Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!

Fotó: lusciousdelights.blogspot.com

Oldalak

Sztárok
A huszadik század egyik kiemelkedő, halála után is rendkívül népszerű magyar színésze volt Gózon Gyula, akinek szakmai sikerekben gazdag életét számos trauma árnyékolta be.
Sztárok
A Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában mostantól egy, a mesterséges intelligencia segítségével kreált műsorvezetőt láthatnak a nézők. Kudlik Júlia kemény bírálatot intézett Bíró...