Így főzhetsz római kori lakomát
A rómaiak nem csak rendkívüli kultúrájukról és birodalmukról voltak híresek, hanem mulatságaikról is. Nincs film, vagy sorozat, melyben a rómaiak ne hódolnának a testi élvezeteknek. Összegyűjtöttünk néhány receptet, melyek ezt a kort idézik.
Fehér egerek zöldfűszeres szószban
6 keményre főzött tojás
12 hámozott, szeletelt mandula
Metélőhagyma
Szegfűszeg
1/2 evőkanál bors
1/4 evőkanál kömény
Kicsi babérlevél
Friss zöldfűszerek (oregano, zellerzöld, kakukkfű, lestyán)
1/2 dkg feldarabolt datolya
1 evőkanál borecet
1/2 dl erőleves
1/2 dl fehér bor
2 evőkanál oliva olaj
Mozsárban morzsoljuk össze a borsot, a köményt és a babérlevelet. A zöldfűszereket egészben tegyük egy edénybe, majd forraljuk össze a datolyával, a borral, az ecettel, az erőlevessel és az oliva olajjal. Miután felforrt, kis lángon főzzük további 20 percig. Amikor kész, vegyük ki belőle a zöldfűszereket. Hosszában vágjuk félbe a tojásokat, és a kívánt mintában rakjuk fel egy tányérra. A szeletelt mandulákból csináljunk az egereknek fület, a szegfűszegből szemet, a metélőhagymából pedig farkat. Öntsük körbe szósszal (vagy tegyük egy külön tányérba) és már tálalhatjuk is.
Forró báránypörkölt
1.5-2 kg bárány bélszín felkockázva
1 kisebb hagyma, finomra vágva
1 evőkanál koriandermag
1 teáskanál halolaj
1 evőkanál oliva olaj
1 evőkanál bor
1 evőkanál kukoricaliszt
Tegyük a húst egy forró olajba, közben mozsárban keverjük össze a többi alapanyagot, majd az egészet keverjük össze a hússal. Főzzük kb. 2 órán keresztül lassú tűzön, amíg meg nem puhul a hús, majd keverjük össze a kukoricalisztet egy kis vízzel és adjuk a húshoz. Folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Forrón tálaljuk.
Édes sütemény
1/4 kg (tönkölybúza) liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál őrölt rozmaring
10 dkg darabolt mandula
1 teáskanál fahéj
1/2 dl édes shrerry
1/2 dl szőlőlé
1 evőkanál méz
Keverjük össze a lisztet és a sütőport a mandulával, a rozmaringgal és a fahéjjal. Öntsük össze a sherryt, a szőlőlevet és a mézet majd keverjük össze a száraz alapanyagokkal. Adjunk hozzá annyi tejet, amíg piskóta tészta sűrűségű tésztát nem kapunk. 200 fokon süssük körülbelül 30 percig. A kész sütemény tetejére csurgathatunk mézet, majd megszórhatjuk mogyoróval, esetleg dióval. Szurkáljuk meg villával a sütemény tetejét, és óvatosan locsoljuk meg néhány evőkanálnyi sherryvel.