Tartalmas vacsora hűvös napokra: Hortobágyi húsos palacsinta
Bár az eredeti recept szerint nem sertésből, hanem borjúhúsból kellene csinálni a pörköltalapot, sokkal gazdaságosabb, ha a jóval olcsóbb malachúst választjuk. Ráadásul a szafttal is mennyei párost fognak alkotni.
Hozzávalók
A palacsintatésztához
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 3 evőkanál liszt
- só
- szódavíz
A töltelékhez
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fehér paprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- 300 g tejföl
Elkészítés
A húsból pörköltet főzünk, úgy, hogy a felkockázott hagymát elkezdjük pirítani, hozzáadjuk a húst és fehéredésig sütjük. A felkockázott paprikát és paradicsomot is hozzáadjuk, és a hússal főzzük tovább. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel, és párolni kezdjük. Ügyeljünk arra, hogy sok szaftja maradjon, ugyanis ebből készül majd a mártás. A húst szedjük ki a szaftból, és adjuk a léhez a tejfölt és a pirospaprikát, majd főzzünk sűrű krémet belőle. Süssünk ki 12 palacsintát. A félretett húshoz annyi paprikás krémet adjunk, hogy kenhetővé váljon, majd töltsük be a palacsintába és tekerjük fel. Tálaláskor bőven öntsünk a palacsinták tetejére a paprikás szószból.