Hét ok, amiért érdemes sertéshúst fogyasztani

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a változatos táplálkozás, amelyben a vörös húsféléknek is megvan a maguk helye. A sokáig mellőzött sertéshús ma már ismét az egészségtudatos táplálkozás része, nem véletlenül! (x)

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek. (Egy egység például 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott). Ezek a húsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 g hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.

De miért éri meg a jó minőségű sertéshúst rendszeresen beépíteni táplálkozásunkba?

1. Ötször több B1 vitamint tartalmaz, mint a többi hús

A B1 vitamin legfontosabb szerepet a szénhidrát anyagcserében játszik, emellett az idegrendszer energiaellátása és a szívműködés szempontjából jelentős vitamin. A sertéshúsban ötször annyi B1 vitamin van, mint más húsfélében. Sőt, A és D vitamin tartalma is jelentős.

2. Fehérjetartalma építi az izomzatot

A sertéshús teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amely az emberi szervezet számára létfontosságú. Ezek többek között a vázizomzat, a szívizom, a belső szervek, illetve a csontok felépítéséhez, valamint az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz járulnak hozzá.

3. Hasznos zsírokat tartalmaz

Még egy diéta során is fontos, hogy megfelelő arányban fogyasszunk zsírokat, hiszen feladatuk közé tartozik a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása, mechanikai védelmet és hőszigetelést nyújtanak. A sertéshús kiváló forrása az állati zsiradéknak, egy könnyű körettel és zöldségekkel fogyasztva pedig egészséges és tápláló ebéd vagy vacsora lehet.

4. Magas a hem-vas tartalma

A vérszegénység népbetegség, a Föld lakosságának mintegy ötöde szenved tőle. Ennek hátterében az esetek felében vashiány áll. A húsok (főleg a vörös húsok, a sertéshús) és a növényekben lévő vasvegyületek kémiai szerkezete azonban eltér egymástól: míg előbbi ún. hem-kötésű vasat tartalmaz, amely akár 35-50%-ban is hasznosul, addig pl. a bab, szója, olajos magvak és zöldfőzelék növényi eredetű, nem­hem-kötésű vas tartalmának csupán 5-20%-át tudja felhasználni szervezetünk.

5. B12: a DNS vitaminja

A sertéshús vitaminjai közül a B12 is fontos szereppel bír, hiszen genetikai anyagunk, a DNS továbbá az RNS valamint hemoglobin felépítéséhez szükséges; az egészséges vérképzést és a jól működő idegrendszert segíti. Ez a vitamin a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben (pl. húsfélék, tej és tejtermékek, tojás) van jelen.

6. Ne féljük a koleszterintől!

A sertéshústól sokan amiatt tartanak, mert magas a koleszterintartalma. Mint a húsok általában, tartalmaz koleszterint és a magas koleszterint szinttel élőknek erre oda is kell figyelniük. Ugyanakkor a sovány sertéshús (pl. karaj) egy könnyű zöldséges körettel, valamint kevés olajon sütve még diétázók számára is beilleszthető a táplálkozásba.

7. Erősíti a csontozatot

A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium (16,9 mg/ 100 Gr) és az immunrendszert erősítő cink (2,6 mg/100 Gr) tartalmának köszönhetően a vörös húsfélék fogyasztása még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos.

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak