Így készül az igazi bálványosi túrós béles
Egy igazi finomság.
Bálványosi túrós béles
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg liszt
- 20 dkg sertészsír
- 2 teáskanál só
- 1 tojás sárgája
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 3 tojás
- 4 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál búzadara
- 1 csomag vaníliás cukor
- Olvasztott zsír a tészta és a tepsi kenéséhez
- Porcukor
Elkészítés:
1. A lisztet a sóval, a zsírral és kb. fél liternyi langyos vízzel addig dagasztjuk, míg közepes keménységű, sodorható tésztát nem kapunk. Ezt lisztezett gyúródeszkán jól átdolgozzuk, egy hosszú rudat formázunk belőle, majd egy száraz konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni.
2. Míg a tésztát pihentetjük, nekiállhatunk a töltelék elkészítésének. Először válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket felverjük, a kész habhoz pedig hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját és végül a búzadarát is. Az egészet összekeverjük az áttört túróval. Kicsit állni hagyjuk, hogy megdagadjon.
3. Az asztalra egy abroszt terítünk, amit enyhén meglisztezünk. Rátesszük a megpihent tésztát, amit hosszában, a közepétől indulva a két széle felé sodorni kezdünk. A cél, hogy levestészta vastagságúra nyújtsuk. A tetejét olvasztott zsírral átkenjük, hogy levelesebb legyen a bélésünk. Egyik oldalára hosszában felhalmozzuk a túró töltelék nagy részét. A maradékot lazán szétszórjuk a tésztán, és a töltelékes felétől kiindulva, óvatosan felhajtjuk a bélest.
4. Kb. nyolc centis szeleteket vágunk belőle, amiket aztán egy vékonyan kizsírozott tepsibe tesszük. A tetejét tojássárgával átkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Tálalás előtt enyhén porcukrozzuk meg a tetejét.