Mit együnk januárban? Ezek a zöldségek és gyümölcsök szezonálisak a leghidegebbb időszakban

A piacok még a tél legzordabb időszakában is roskadoznak a finomabbnál finomabb zöldségektől és gyümölcsöktől. Ezeket a szezonális terményeket válaszd januárban.

Zöldségek

Bár hazai paradicsom és cukkini hiányában sokan úgy gondolják, hogy gasztronómiai szempontból a télnél spártaibb időszak nincs a világon, ez azért korántsem igaz. Aki rendszeresen jár piacra, az tudja, hogy ilyenkor elképesztő színkavalkáddal találkozhatunk a standokon. A különböző színű és textúrájú téli terményekkel nagyon izgalmas dolgokat alkothatunk a konyhában.

Bár manapság a nagy áruházláncoknál szinte egész évben hozzájuthatunk bármilyen zöldséghez vagy gyümölcshöz, a szezonalitást mindenképp érdemes figyelembe vennünk - ha azt fogyasztjuk, ami nálunk az adott időszakban megterem, nem csak a pénztárcánkat kíméljük, de finomabb és vitamindúsabb élelmiszert is tehetünk az ebédlőasztalra.

Ami a zöldségeket illeti, januárban fogyasszunk minél több sütőtököt, sárga-, és fehérrépát, céklát, de ne feledkezzünk meg a bab-, és káposztafélékről sem.

Ember legyen a talpán, aki a telet megússza betegségek nélkül, érdemes minél jobban felvértezni immunrendszerünket - ehhez tökéletes segítséget nyújt a savanyú káposzta és a fekete retek.

Fogyasszunk minél több levest, illetve illatos, szaftos, zöldséges ragut, hogy ne csak lelkünket, de testünket is szó szerint átmelegítsük.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: pinterest

Oldalak

  • 1
  • 2