Recept

Lágy vagy kemény? Zseniális tipp, hogy kimatekozd, mennyi ideig kell főzni a tojást

Függetlenül attól, hogy kemény, vagy lágytojásra vágyunk, a főzési időt nehéz pontosan eltalálni. Ezzel a matematikai képlettel azonban sikerülhet.

Most akkor mennyi az annyi?

A tojás talán az egyik legsokoldalúbb élelmiszer, hiszen számtalan módon készíthetjük el - amellett, hogy sütemények és tészták alapanyaga, önálló ételként fogyasztva lehet belőle rántotta, omlett, tükörtojás, lágytojás, kemény tojás vagy akár posírozott tojás.

A tojás az egyik legváltozatosabban elkészíthető élelmiszer

Bár a legalapvetőbb élelmszerek egyike, főzési idejét tekintve a tojás olykor meg tud tréfálni minket - ez elsősorban kemény tojás, illetve lágytojás készítésénél igaz. Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy egy közepes folyós lágytojáshoz nagyjából 5 perc főzési idő szükséges, míg a kemény tojás körülbelül 8-9 perc alatt készül el - mindez azonban sok mindentől függ (tojás mérete, hőmérséklete, stb).

Ennek ellenére gyakran előfordul, hogy bizony elvétjük a főzési időt és a tojásunk nem lesz a kívánt állagú.

Egy bizonyos Miłosz Panfil nevű fizikus azonban meglelte a tökéletes főzési idő titkát - állítása szerint egy matematikai képlettel pontosan kiszámolhatjuk, mennyi főzési idő szükséges a tökéletes tojáshoz.

A képletért lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Recept
Sztárok
Amióta berobbant a köztudatba, Julia Robertset mindig vörös hajjal láttuk, ennek azonban most vége, a színésznő ugyanis drasztikus változtatás mellett döntött.
Lifestyle
Igazi kánikulai meleg van, de a kemény viharok sok helyen meg fogják cibálni a forróság bajszát. A gond csak, hogy jégesőre is számítani kell.
Sztárok
Metzker Viki is bekerült a nyertesek közé a Joy Social Media Award díjátadón, méghozzá a #Hallgasshazait kategóriában.