Felejtsd el a menzás rettenetet - Íme a legfinomabb bolognai szósz, gazdag és aromás

A közvélekedéssel ellentétben az igazi bolognai nem egy sima darált húsos, paradicsomos szósz - szükség van még néhány összetevőre ahhoz, hogy valóban finom és autentikus legyen.

Bolognai szósz

A bolognainak meg kell adni a módját

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús (lehet sertés és marha vegyesen)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db zellergumó
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 doboz paradicsomszósz
  • 1 löttyintésnyi vörösbor
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 2 ek olaszos fűszerkeverék (vagy 1-1 kk szárított oregánó, rozmaring, kakukkfű)
  • 1 kk cukor
  • ízlés szerint só, bors
  • olaj a sütéshez
  • reszelt sajt a tálaláshoz
  • ízlés szerint tészta, rizs vagy egyéb köret

Elkészítés:

  1. A zöldségeket pucoljuk meg és aprítsuk fel – a gyorsaság kedvéért érdemes robotgépet használni.
  2. A felaprított hagymát kevés olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá az aprított sárgarépát, fehérrépát és zellert.
  3. A zöldségeket a hagymával pirítsuk néhány percig, majd adjuk hozzá a darált húst és süssük együtt néhány percig.
  4. A zöldséges-húsos keveréket öntsük fel a paradicsomszósszal, higítsuk egy kevés vízzel. Ízesítsük sóval, borssal, az olaszos fűszerekkel és cukorral, majd adjunk hozzá ízlés szerint vörösbort és balzsamecetet. Fedő alatt főzzük további 15-20 percig.
  5. Tésztát forró sós vízben főzzük készre a csomagoláson leírtak alapján. A szószhoz egyébként bármilyen egyéb köretet is tálalhatunk - rizs, bulgur vagy egyéb gabona is megfelel.
  6. A kész tésztát forgassuk össze a szósszal, szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal.
Fotó: gettyimages.com

Oldalak