Felejtsd el a menzás rettenetet - Íme a legfinomabb bolognai szósz, gazdag és aromás
A közvélekedéssel ellentétben az igazi bolognai nem egy sima darált húsos, paradicsomos szósz - szükség van még néhány összetevőre ahhoz, hogy valóban finom és autentikus legyen.
Bolognai szósz
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús (lehet sertés és marha vegyesen)
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db zellergumó
- 2 fej vöröshagyma
- 1 doboz paradicsomszósz
- 1 löttyintésnyi vörösbor
- 2 ek balzsamecet
- 1 marék friss bazsalikom
- 2 ek olaszos fűszerkeverék (vagy 1-1 kk szárított oregánó, rozmaring, kakukkfű)
- 1 kk cukor
- ízlés szerint só, bors
- olaj a sütéshez
- reszelt sajt a tálaláshoz
- ízlés szerint tészta, rizs vagy egyéb köret
Elkészítés:
- A zöldségeket pucoljuk meg és aprítsuk fel – a gyorsaság kedvéért érdemes robotgépet használni.
- A felaprított hagymát kevés olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá az aprított sárgarépát, fehérrépát és zellert.
- A zöldségeket a hagymával pirítsuk néhány percig, majd adjuk hozzá a darált húst és süssük együtt néhány percig.
- A zöldséges-húsos keveréket öntsük fel a paradicsomszósszal, higítsuk egy kevés vízzel. Ízesítsük sóval, borssal, az olaszos fűszerekkel és cukorral, majd adjunk hozzá ízlés szerint vörösbort és balzsamecetet. Fedő alatt főzzük további 15-20 percig.
- Tésztát forró sós vízben főzzük készre a csomagoláson leírtak alapján. A szószhoz egyébként bármilyen egyéb köretet is tálalhatunk - rizs, bulgur vagy egyéb gabona is megfelel.
- A kész tésztát forgassuk össze a szósszal, szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal.