Eperrel töltött gombóc recept
Lassan egyre jobb minőségű eperhez juthatunk, egyre olcsóbban, így előtérbe kerülnek az epres ételek. A szilvás verzió is nagyon finom, az eper viszont olyan ízvilágot kölcsönöz a gombócoknak, aminek nehéz ellenállni. Laktató édesség az egész családnak.
Hozzávalók
- 50 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- 20 dkg tehéntúró
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg vaj
- 20 dkg eper
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- porcukor ízlés szerint
- só ízlés szerint
- olaj
Elkészítés
A krumplikat megpucoljuk, aztán sós vízben megfőzzük. Amikor félig kihűlt, krumplinyomón áttörjük, majd hozzáadjuk a túrót, amit előtte szintén áttörünk. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat és a vajat, a csipetnyi sót. Végül egységes tésztát gyúrunk az egyvelegből. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk, majd kockákra vágjuk. Az epreket félbe- vagy nagyobb kockákra vágjuk és minden tésztakocka közepére 1-1 egész vagy 1-1 kanálnyi kockára vágott epret teszünk. Gombócot formálunk belőle és enyhén sós vízben megfőzzük. A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk, aztán megforgatjuk benne a megfőtt gombócokat. A végén porcukrot szórunk a tetejére.
Ezt is ajánljuk: Hideg eperleves recept - Katt ide!