Egyben sült marhaoldalas vörösboros szafttal

Ezzel az ünnepi lakomával biztosan mindenkit leveszel majd a lábáról!

Egyben sült marhaoldalas vörösboros szafttal

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál borókabogyó
  • 1/2 evőkanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál rozmaring
  • 1-2 evőkanál kakukkfű
  • 4 babérlevél
  • 2 evőkanál só
  • 6 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál méz
  • 3,5 kg szárazon érlelt marhaoldalas
  • 4 sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 250 ml jobb minőségű vörösbor
  • 500 ml alaplé

Elkészítés:

Száraz serpenyőben 1-2 perc alatt pirítsd illatosra a borókabogyót, majd egy mozsárban törd össze. Ezután add hozzá a borsot, a rozmaringot, a kakukkfüvet és az apróra vágott babérleveleket, majd az egészet jól dolgozd össze a sóval, az olajjal és a mézzel. A hús zsíros felét keresztbe vagdosd be, és dörzsöld át a fűszeres keverékkel mindenütt. Tedd egy éjszakára a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek. 1 órával a sütés kezdete előtt vedd ki a húst a hűtőből. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra (légkeveréses sütő esetén). A sárgarépát, a szárzellert és a félbevágott fokhagyma gerezdeket rendezd el a tepsiben és fektesd rá a pácolt húst. Ha rózsaszínre szeretnéd, akkor 1 óra 45 percig, ha jobban átsütve, akkor 2 órán át hagyd a sütőben. Ha túlságosan pirul, takard le alufóliával. Amikor kész van, vedd ki és hagyd pihenni nagyjából 20 percig. Amíg a hús pihen, készítsd el a szaftot. A tepsiben maradt léből vedd ki a zöldségeket, öntsd le róla a zsírt és kapard fel a tepsi aljára sült részeket, mert ezek adják majd a szaft finom ízét. Közepes lángos forrósítsd fel a tepsit a tűzhelyen. Szórd a lisztet az egyik sarkába és fokozatosan keverd el a sütőlével. Öntsd rá a bort és forrald be a felére. Ezután add hozzá az alaplevet. Forrald fel, majd lassú tűzön 15 percig főzd, amíg a szaft megfelelően besűrűsödik. Kóstold meg és ha szükséges, fűszerezd az ízlésedre. Szűrd le, hogy ne maradjanak benne zöldfűszer vagy apró húsdarabok benne. Ezután szeleteld fel a húst és tálald a vörösboros szósszal.

Még két finom receptért kattints a következő oldalra!

Fotó:123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!