Ánizsos illat és óriási gumók - Tudj meg mindent az édesköményről!
A piacon és boltban egyre gyakrabban tűnik fel a kínálatban egy furcsa, fehér gumós növény, aminek ánizsos illata azonnal felébreszti az érzékszerveket. Ha eddig azért hagytad a polcon az édesköményt, mert nem tudtad hogyan használd fel, most segítünk, hogy beépíthesd a mindennapok főzésébe!
Ismertetőjegyek
Az édeskömény, más nevén ánizskapor a zellerfélék családjába tartozik. A mediterrán vidékeken termő zöldséget már az ókor óta előszeretettel használják, ha meg kell ízesíteni egy ételt. Aromái leginkább az ánizs magjához hasonlítanak, így a húsételek zöldségágyait remekül feldobja bármilyen egyéb fűszer nélkül, hiszen a gumó levelei nagyon intenzív ízűek.
Tisztítása
Az édeskömény egy nagyon könnyen tisztítható zöldség, alapos mosás után elég eltávolítani a külső levélburkot, hiszen az legtöbbször a szállítás és tárolás során megsérül, és keménnyé válik. A belső levelek a hagymához hasonlítanak, így attól függően, hogy salátába, vagy hús alá szeretnénk felhasználni, igen változatos módon szeletelhetjük fel. A zöldjét semmiféleképpen ne dobjuk ki, a kapor és az ánizs között helyezkedik el az íze, ezért halételek ízesítésére kiváló. Ha nem főzünk ilyesmit, akkor zacskózzuk be és fagyasszuk le. Később csodát művel az étellel.