Világbajnok bolognai spagetti – Ezt a szószt magában is elkanalaznád

A bolognai spagetti sokak egyik nagy kedvence, de a gyerekek körében szinte minden esetben tuti befutó – ahogyan a legtöbb tésztaétel. Ennek a szósznak az elkészítése egy kicsivel tovább tart, mint a bolti, porból készült utánzat, de az eredmény összehasonlíthatatlan.

Bolognai spagetti

Világbajnok bolognai spagetti - Az egyik legjobb olasz tésztaétel

Hozzávalók:

  • 25 dkg spagetti tészta
  • 50 dkg darált hús (lehet sertés és marha vegyesen)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db zellergumó
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 doboz paradicsomszósz
  • 1 löttyintésnyi vörösbor
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 2 ek olaszos fűszerkeverék (vagy 1-1 kk szárított oregánó, rozmaring, kakukkfű)
  • 1 kk cukor
  • ízlés szerint só, bors
  • olaj a sütéshez
  • reszelt sajt a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A zöldségeket pucoljuk meg és aprítsuk fel – a gyorsaság kedvéért érdemes robotgépet használni.
  2. A felaprított hagymát kevés olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá az aprított sárgarépát, fehérrépát és zellert.
  3. A zöldségeket a hagymával pirítsuk néhány percig, majd adjuk hozzá a darált húst és süssük együtt néhány percig.
  4. A zöldséges-húsos keveréket öntsük fel a paradicsomszósszal, higítsuk egy kevés vízzel. Ízesítsük sóval, borssal, az olaszos fűszerekkel és cukorral, majd adjunk hozzá ízlés szerint vörösbort és balzsamecetet. Fedő alatt főzzük további 15-20 percig.
  5. A tésztát forró sós vízben főzzük készre a csomagoláson leírtak alapján.
  6. A kész tésztát forgassuk össze a szósszal, szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajt.
Fotó: 123rf.com

Oldalak