A magyar konyha remekei

Ha vidékre látogatunk, esküvőre megyünk, vagy egy külföldi ismerősünket akarjuk meglepni, akkor mindenképp számolnunk kell a magyar gasztronómia jellegzetességeivel.

 

Ugyan a paradicsom és a paprika is egy kis balkáni kerülő révén, a törököktől került konyháinkba, mégis számos tipikus magyar fogásban szerepet játszanak és magunknak tulajdonítjuk a sikereiket. Íme, a leghíresebb magyar ínyencségek receptjei: 

 

 

Halászlé:

Hozzávalók:

1 darab 5kg feletti ponty
1kg makói hagyma
házi pirospaprika (kalocsai vagy szegedi a legjobb)

1liter víz/1kg hal hús

Elkészítés:

A halat filézőkéssel megpucoljuk, a hal bőre maradjon a halon. A halat kibelezzük, az ikrát/tejet és a májat külön rakjuk. (Vigyázzunk az epehólyaggal!) A fejét levágjuk, majd kifilézzük, hiszen kopoltyú, keserű fog és szem se maradhat a halban. Tűzálló lábosba beletesszük a felkarikázott hagymát az úszókkal és a csonttal. Felöntjük a megfelelő mennyiségű vízzel, és körülbelül 5-6 órán át főzzük, míg a fej és a csontok teljesen szét nem esnek. Főzés vége előtt az elpárolgott vizet pótoljuk, majd az egészet átpasszírozzuk a passzírozón. Ez után a művelet után vizet  hozzáadni tilos! Az alaplevet kiforraljuk és belerakjuk a pirospaprikát, olyan mennyiségbe, hogy jó piros színű legyen. Ezután belerakjuk az előre besózott haldarabokat és a belsőségeket. Még 10percig főzzük. Kóstolás után sózzuk, ha szükséges. Tálaláskor erőspaprikát is tehetünk bele.


Pörkölt:

Hozzávalók:
1kg sertéstarja vagy marhahús
4 darab közepes hagyma
1 fej zöldpaprika
gulyáskrém és piros arany
őrölt pirospaprika
bors
kakukkfű
majoranna
olaj

Elkészítés:

A nagyon apróra vágott, vagy lereszelt hagymát olajon aranysárgára pirítjuk. Ezután a szintén apróra vágott zöldpaprikával még pár percig melegítjük. Lehúzzuk a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk. Ha ez megvan, egy evőkanál gulyáskrémet és egy evőkanál piros aranyat keverünk bele. Utána pirospaprikát szórunk rá (annyit, hogy szép piros színe legyen), majd meghintjük egy késhegynyi majorannával és kakukkfűvel. A kockára vágott tarját/vagy a marhahúst beletesszük a már elkészült alapba. Körülbelül 1 deciliter vízzel felöntjük, és az egészet visszarakjuk a tűzre főni. Ha nem fedte el teljesen a húsokat a víz, akkor kipótoljuk. Addig főzzük, amíg a húsok meg nem puhulnak. (körülbelül 1óra.) Nokedlivel vagy főtt krumplival tálaljuk.

 

 

Zserbó:

Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 tojás
2 púpozott evőkanál porcukor
20 dkg margarin
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor
15 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1 evőkanál olaj
baracklekvár

Elkészítés:

A lisztbe elkeverjük a sütőport, majd belemorzsoljuk a margarint. A tejbe felfuttatjuk az élesztőt, belekeverjük a lisztbe és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Amikor a tészta összeállt, három cipót formálunk belőle. Az egyiket kinyújtjuk, beletesszük a kivajazott tepsi aljába, és óvatosan megszurkáljuk. Ezután megkenjük baracklekvárral és rászórjuk a cukros dió felét. A másik cipót is kinyújtjuk és rárakjuk az első tetejére. Ezt is megszurkáljuk, bekenjük a lekvárral és megszórjuk dióval. Ezután a 3. kinyújtott tészta megy a másik kettő tetejére. Egy órát kelesztjük, majd a legfelső tésztát is megszurkáljuk és előmelegített sütőben sütni kezdjük. Amíg sül, kakaóból, cukorból és vajból csoki-krémet csinálunk, és a már kész sütemény tetejére öntjük.

Jó étvágyat!
 

Oldalak