Kis fánktörténelem különleges receptekkel

Ha farsang, akkor mindenkinek egyetlen édesség jut az eszébe: a fánk! Mindenki egyként szereti a világban. Megtalálni mindenhol! Akármerre is tévedünk a nagyvilágban a fánk ott van velünk. De honnan is származik? Ennek jártunk utána.

 
Számos országban megtalálható a fánk csak éppen máshogy néz ki, vagy máshogy nevezik. Lehet kicsi, kerek, nagyobb, lyukacsos, pufók, kerekded, keskeny szalag formájú, spirálos, csavart. Hivhatják lokmának, tulumbának, churrosnak, pampushkynak, zeppolának vagy mallasadasnak, hogy csak néhányat említsek a rengeteg név közül.  Egy valami közös bennünk: olajban sütik őket.
 
A fánk más nemzetek konyhájának része is, bár nem mindig a farsanghoz kapcsolódva. Bécsben népszerű az úgynevezett Pfannkuchen, főleg szilveszterkor. Rómában fritelle a fánk neve, és Szent József napját ünneplik vele. Nem is csoda, hogy a fánknak ennyi változata létezik, hiszen hosszú történelmi múltra tekint vissza.  
 
 
Már a Kr.e. 1200-as évekből származó ábrákon látható, hogy olajban sütnek süteményeket. Tehát akár ezt is hozzá lehet venni a fánk történelemhez. De erről nyilván nincs semmilyen fennmaradt információ, csak találgatás. Azonban egy másik népnél már, mint fánk jelenik meg egy bizonyos ünnepen. Ez nem más, mint a Hanuka, az Izraeliták ünnepe volt. Ez Kr. e. 168-ra vezet vissza, amikor is egy több mint három éven át tartó háború lezárásaként az izraelieknek az ellenfél által megszentségtelenített templomot tiszta olaj égetésével kellett megtisztítaniuk 8 napon át. Erre emlékeznek a bő olajban sült fánk fogyasztásakor a zsidók.
 
Az európai, ma is kedvelt fánknak két alternatíváját ismerjük az eredetét tekintve. Az egyik történet szerint Marie Antoinette francia királyné egy karneváli éjszakán egy kis mézeskalács árusnál fedezte fel a beignets nevű süteményt, amelyet saját cukrásza később továbbfejlesztett. A bécsi változatban egy Krapfen nevű pék özvegye dobálózott a nyers kelt tésztával, amely véletlenül a forró zsiradékban landolt és megalkotta a mai is igen kedvelt bécsi fánkot.
 
Magyarországot tekintve megint csak más helyzet áll fent. Mivel mindenki által ismert kalandozásaink során már biztosan korábban megismerkedtek a fánkkal, de szélesebb körben a 19. században terjedt el.
 
Néhány recept a nagyvilágból:
 
 
Louisiana hivatalos fánkja, a Beignet receptje:
 
2 dl tej, 2 pohár kefír (300 g), 40 g élesztő (friss), 2 1/2 ek. Cukor, 45 dk liszt, 1/2 tk., szódabikarbóna, csipet só, kb. 1 1/2 l olaj a sütéshez, sok porcukor
 
Forrásig melegítjük a tejet, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a kefirt. Nagy tálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot, és 5 percig pihentetjük. Innentől pedig akár géppel is lehet keverni. Amikor az élesztő elkezd felfutni, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikarbónát és fakanállal alaposan összekeverjük, amíg összeáll labdává nagyon ragacsos marad!
Ezt követően letakarjuk és meleg helyen, 1 órán átkelesztjük. Amikor legalább duplájára megkelt sok liszttel megszórt munkalapra tesszük a tésztát. A tetejét is a szokásosnál vastagabban szórjuk meg liszttel, és Labdát formáljuk belőle. Kb. 2-2,5 cm vastagságúra nyújtsuk. Hagyjuk kicsit pihenni, majd egy éles késsel 3x4 cm-es téglalapokra vágjuk fel. Egy nagy lábosban forrósítsunk olajat és közepes lángon süssük ki. Egyszerre csak 5-7 darabot, gyakran forgatva őket. Papírtörlőre szedjük, ami megsült, és melegen, sok porcukorral meghintve kínáljuk.
 
Amerikai fánk sütőben sütve  4 főre 
 
2 csésze liszt, 2 tk sütőpor, csipet só, 1 csésze cukor, 1 csésze tej, 1 tk vaníliakivonat, 1 tk zsiradék, 2 tojás
 
Melegítsük elő a sütőt. Kevés vajjal kenjük ki a fánksütőformát.  Egy tálba tegyük a lisztet, sütőport, sót, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Töltsük félig a formát, majd 10-15 percig süssük. A kész fánkokat bevonhatjuk csokimázzal, vagy  akár meg is tölthetjük (lekvár, mogyorókrém).
 
A spanyol Churros (fánk) receptje:
 2 dl  vÍz, 15 dkg vaj, 1/2 tk só, 2 tk cukor, 20 dkg liszt, 3 tojás, porcukrós fahéj a tetejére
 
Egy lábasban összemelegítjük a vizet, a vajat, a sót és a cukrot. Amikor már a vaj teljesen felolvadt, folytonos keverés mellett apránként hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, míg el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk. Amikor már langyosra hűlt, egyesével hozzákeverjük  a tojásokat. Közben egy nem túl nagy, de mélyebb edényben feltesszük az olajat melegedni. A tésztát csillagcsövű habzsákba töltjük, majd egy kistányérra vagy deszkára formákat nyomunk. Karikát, egyenes csíkokat, vagy amit a fantáziánk kíván. A tésztaformákat a forró olajba rakjuk, pár perc alatt szép, aranybarnára sütjük. Szűrőlapáttal kiszedjük, lecsöpögtetjük. Még melegen fahéjas- vagy vaníliás porcukorban megforgatjuk.
 
Loukoumades (görög fánk)
kb. 3 és fél bögre liszt , 1 bögre meleg víz, 1 bögre meleg tej, 60 g élesztő, 1 ek cukor, fél tk só, 4 ek olaj, méz, fahéj 
 
Az élesztőt keverjük el egy bögre meleg vízben, és takarjuk le 10 percre. A lisztet, tejet, cukrot, sót, 4 ek olajat és az élesztős vizet öntsük egy nagy tálba, és robotgéppel magas fokozaton keverjük 2-3 percig, hogy a tészta sima legyen. Utána takarjuk le a tálat, és tegyük meleg helyre, hogy a tészta megkeljen.  Bő olajban kell sütni, így öntsünk sok olajat egy mély serpenyőbe vagy edénybe, és hevítsük az olajat forróra. Kézzel vagy kanállal formázzunk kis golyókat a tésztából, és pár perc alatt süssük őket aranybarnára. Közvetlenül sütés után (ne szedjük ki őket papírtörlőre!) méz és meleg víz keverékébe forgatjuk őket pár percre, hogy jól megszívják magukat a mézsziruppal, és melegen fahéjjal meghintve tálaljuk. 
 

Oldalak

Címkék: