A szakemberek megkongatták a vészharangot: akár nyelőcsőkrákot is okozhat, ha így iszod a téli szezon legnépszerűbb italát

Az őszi-téli hónapokban mindannyiunk számára nagy felüdülést jelentenek a forró italok, azonban korántsem mindegy, pontosan milyen hőmérsékleten is fogyasztjuk e nedűket.
Csak óvatosan a tűzforró italokkal!
Júliusban és augusztusban mindenki a jéghideg üdítőitalokat, valamint a hűsítő koktélokat és söröket keresi az üzletek polcain, de ha beköszönt az ősz, rögvest változtatunk e szokásunkon, és inkább a teát vagy a kávét részesítjük előnyben. Kiváltképp igaz ez a barátságtalan, hűvös téli hónapokban, amikor egy-egy csészényi ("napindító") forró ital akár a világot is jelentheti számunkra. Nincs is annál kellemesebb, mint lassacskán elkortyolgatni egy forró, illatos teát a reggeli pirítós mellé - igen ám, de e közkedvelt szokás nem várt egészségügyi következményekkel járhat. Ráadásul olyan veszélyekről van szó, melyekkel az emberek jelentős része mind a mai napig nincs tisztában.
Egy nemrég publikált amerikai tanulmány szakemberei rámutattak, hogy számos elviteles kávézó a forrásponthoz közeli hőmérsékleten, hozzávetőleg 93 Celsius-fokon szervírozza vendégeinek a kávét - számolt be róla a The Guardian.
llyenkor az emberek többsége rögtön arra gondol, hogy mindez a leforrázás veszélyét hordozza magában, ám az ilyesfajta balesetek csekélységnek minősülnek ahhoz képest, amit a tűzforró kávé tehet az emberi szervezettel - figyelmeztet rá Julie Thompson, a Guts UK nevű jótékonysági szervezet képviselője, aki az emésztőrendszert érintő legfontosabb egészségügyi problémákra igyekszik felhívni a figyelmet.
A szakemberek szerint a túlságosan forró ételek és italok - például a zabkása, a leves, a kávé vagy a tea - hosszabb távon akár károsíthatják is a nyelőcsövet. Hogy milyen következményekhez is vezethet mindez?
Tekintsd meg galériánkat, a folytatásból ez is kiderül!


































