5 mártás, amivel a legegyszerűbb ételekből is királyi lakomát varázsolhatsz

Szószok mindenféle fogásokhoz.

Barnamártás

Hozzávalók:

  • 35 dkg vegyes zöldség
  • 25 dkg sertéscsont
  • 20 dkg csirkeaprólék
  • 3 dkg zsír
  • 1 nagy vöröshagyma
  • fokhagyma
  • kakukkfű
  • babérlevél
  • szalonnabőr
  • 5 dkg gomba
  • cukor
  • 5 dkg paradicsompüré
  • 12 dkg liszt
  • 1 dl vörösbor

Elkészítése:

A felolvasztott zsírban megpirítjuk a csontot, a csirkeaprólékot, a hagymát és a fokhagymát, közben hozzáadjuk a megtisztított, földarabolt vegyes zöldséget, a fűszereket, a szalonnabőrt és a gombát. Belepirítjuk a cukrot és a paradicsompürét is. Az egészet felöntjük 1 liter leveskockával készített húslevessel, megvárjuk, míg egyszer felforr, ezután lefedve kb. 3 órán át főzzük. Főzés közben száraz barna rántást készítünk. A kész alaplevet leszűrjük, majd forrás közben besűrítjük a rántással. Lassú forralás közben sóval és vörösborral ízesítjük. Tálalás előtt újra átszűrjük.

Tipp:

Alapmártásként mártásokhoz használhatjuk, de raguk, vadak és más húsos ételek kitűnő kiegészítője is.

Fotó: Instagram.com/ambrus.szita.katka

Besamelmártás

Hozzávalók:

  • 8 dkg vaj
  • 6 dkg liszt
  • 4,5 dl tej

Elkészítés:

Egy rozsdamentes edényben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és folyamatos habverővel kevergetés közben felhabzásig hevítjük. Hozzáöntjük a forrásban lévő tejet, megsózzuk és kevergetve rövid ideig tovább forraljuk. Fontos, hogy a mártás teljesen sima legyen!

Tipp:

A besamelmártásból más mártások is készíthetők, de használhatjuk ropogósok, hideg krémek, tészták és más ételek alapanyagaként.

Fotók: Instagram.com/2sofixcooks

További mártásokért lapozz a következő oldalra!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!